imatge de satèl·lit de la potent borrasca aquest dijous 11 de juny. Font NOAA/MODIS

Una excepcional borrasca

escombra part de la península Ibèrica aquest divendres i dissabte. Una pertorbació inusual i anòmala tenint en compte que som a mitjans de juny i que les dades que ens ofereix són més de finals d’hivern que de principis d’estiu.

Gran embossament d’aire fred

El gran causant d’aquesta situació ha estat un embossament d’aire fred totalment inusual per a l’època de l’any en què ens trobem, amb un centre amb temperatures properes als -25 ºC a 5.500 m i temperatures de només 2/3 ºC a 1.500 m. Unes dades que conviden a pensar més en principis de març que en mitjans de juny.

Mapa dels centres d’acció de divendres, 12 de juny.

Un anticicló potent situat entre el Regne Unit i els països escandinaus ha propiciat aquesta gran descàrrega d’aire fred que ha acabat desembocant en aquesta potentíssima borrasca fora de temporada.

Avisos per vent i mala mar

La gran majoria d’avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) van encaminats a les potents ratxes de vent i el temporal de mar associat a aquesta gran borrasca, de moment sense nom (s’hagués anomenat Odette, si hagués estat batejada).

Avisos AEMET divendres, 12 juny.

S’esperen cops de vent de més de 70 km/h i onades de més de 4 m a bona part del litoral cantàbric. A més a més, l’índex de predicció extrema de l’AEMET (EFI) que indica com d’extraordinària pot ser una situació meteorològica, dona valors que podrien acostar-se a rècords absoluts en un mes de juny, tant pel que fa a vent com pel que fa a les temperatures, anormalment baixes.

Una borrasca… extraordinària per ser juny?

El cas és que sí que ho és per ser un mes de juny, però la història es repeteix… només un any després.

Borrasca Miguel el 6/6/2019. Font: AEMET.

El 6 de juny de només fa un any, la borrasca Miguel (aleshores sí, batejada) va afectar directament el nord-oest peninsular i molt especialment Galícia, on els cops de vent superiors als 100 i 120 km/h a la Corunya i Ourense. A més a més, la borrasca Miguel va experimentar una ciclogènesi explosiva, una profundització molt important en molt poques hores, cosa que la borrasca d’aquest divendres no ha aconseguit (tot i que per ben poc).

La borrasca d’enguany és extraordinària, però ve precedida d’una altra que encara ho va ser més.

Catalunya, al marge

Tot i tractar-se d’una gran estructura, el cas és que a Catalunya l’afectació serà molt reduïda. Les tempestes fortes d’ahir a la tarda al nord-oest i el pas d’un front esquifit a primera hora d’aquest divendres haurà estat (sembla) el bagatge definitiu d’aquesta gran borrasca a casa nostra.

 

Comparteix a: