cuereta blanca
Cuereta blanca. Autor: Marc Llin

El cap de setmana del 30 i 31 de maig es va dur a terme la tercera edició del Biobliz metropolità, enguany adaptat a les mesures derivades de l’estat d’alarma per la covid-19.

Aquest cop no s’han pogut fer actes en grup com en edicions anteriors, però els participants han pogut col·laborar en aquesta activitat de ciència ciutadana enviant fotografies de flora o fauna dels parcs i platges metropolitans amb l’objectiu de fer un cens d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat del territori metropolità.

Gairebé 600 fotografies corresponents a 221 espècies de flora i fauna diferents

Durant tot el cap de setmana del BioBlitz, els participants van anar penjant fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna que observaven durant els seus passejos pels parcs i les platges metropolitans. Les fotografies s’havien de publicar al seus perfils de Twitter o Instagram, i etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir les etiquetes #BioblitzMetropolità20 i #CiènciaCiutadana.

En total es van rebre prop de 600 imatges corresponents a 221 espècies diferents. El grup més representat correspon a les herbàcies dels prats dels parcs metropolitans (malves, trèbols, corretjoles o cards) amb 75 exemplars diferents.

Pel que fa als animals, s’han censat 146 espècies diferents entre papallones, insectes, aràcnids, amfibis o rèptils.

Alguns animals singulars difícils de veure

Algunes de les observacions estrella van ser ocells com l’oriol, el pica-soques blau i el gamarús, tots ells inventariats al Parc de les Aigües de Montcada i Reixac, o un martinet i una perdiu roja al Parc del Masot, a Ripollet. A la platja de Barcelona es va fotografiar un capó reial o a Begues un xot.

També cal destacar d’altres espècies interessants en el cas d’amfibis o rèptils.

Totil a Can Mercader
Tòtil a Can Mercader. Associació Naturalista de Cornellà.

La importància dels prats d’herbàcies

La gran diversitat d’espècies botàniques dels prats posa en relleu la importància de la conservació d’aquests ecosistemes com a espais de biodiversitat. Les flors dels prats, per exemple, afavoreixen els pol·linitzadors com les abelles, papallones o escarbats, els quals, de retruc, suposen l‘aliment d’ocells i d’altres animals.

Resultats molt positius

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) valora molt positivament aquesta participació, més tenint present que l’activitat s’ha realitzat de manera autònoma, sense la presència d’educadors ambientals “in situ” i sense el guiatge com en d’altres ocasions.

Els resultats de la jornada aporten una aproximació a la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans. Els resultats obtinguts  serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com ara el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

Les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració, que ja s’han pogut analitzar, es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells del Jardí, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al Visor de Fauna del web de l’AMB.