Temperatura Aigua del Mar Barcelona Platja Mediterrani
Autora: Mariona Rifà

De ben segur que si tens pensat acostar-te a la platja una de les preguntes a les quals voldries tenir resposta abans d’arribar-hi és quina temperatura té l’aigua del mar a Barcelona.

La temperatura de l’aire d’avui i dels últims dies, el vent i els corrents marins són factors clau que determinen si l’aigua del mar està més o menys calenta. De vegades, pot variar notablement en poques hores.

Et proposem un parell de gràfics perquè puguis saber la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona que hi ha en aquests moments i a quina temperatura s’hauria de trobar al llarg de les diverses setmanes de l’any.

Temperatura de l’aigua del mar ara mateix

Ports de l’Estat té una boia unes milles davant de Barcelona equipada amb un sensor de temperatura que proporciona dades cada dues hores. Es troba a poc més de 2 km a l’est de l’entrada del port.

Això pot fer que hi hagi diferències respecte a la temperatura de l’aigua a primera línia de costa, però si més no és d’ajut per fer-te una idea de si trobaràs l’aigua més aviat calenta o freda.

La temperatura de l’aigua del mar al llarg de l’any

La temperatura de l’aigua del mar en aquests moments se situa per sobre o per sota del que tocaria? Per saber-ho et proposem consultar la gràfica de la temperatura mitjana per a cadascuna de les setmanes de l’any.

Les dades provenen dels mesuraments setmanals que l’observador meteorològic Diego Lázaro realitza d’ençà de l’any 2006 i que publica al seu blog. Gràcies a les seves observacions podem conèixer quina és la temperatura habitual pels diversos moments de l’any a l’espigó del Gas, a la Barceloneta, i a un metre de fondària.

Cal tenir en compte que la manera de prendre les dades i el punt d’observació són diferents respecte a Ports de l’Estat.

Quins són els rècords de fred i de calor?

La temperatura de l’aigua del mar varia més de 10 graus entre el mínim anual, que se sol donar a mitjans de febrer, i el màxim, que sol ser a mitjans d’agost.

Aquestes són les setmanes més fredes i càlides de mitjana, segons les dades de Diego Lázaro:

  • la setmana més freda: 13,5 ºC la primera setmana de l’any (8/01)
  • la setmana més càlida: 24,7 ºC la vint-i-setena setmana de l’any (4/07)

I quines són les dades extremes? Aquests són els valors mínim i màxim absoluts registrats per Diego Lázaro al llarg d’aquests 17 anys complets amb dades:

  • rècord de fred: 11,8 ºC el 9 de febrer del 2006
  • rècord de calor: 28,5 ºC el 21 de juliol del 2022 i 24 d’agost del 2023