Els resultats de recollida selectiva de residus a Barcelona durant el 2020 han continuat la tendència a l’alça d’anys anteriors, però continuen sense complir els objectius marcats per la Unió Europea: mentre que fixava com a objectiu que l’índex de recollida selectiva fos del 50 % el 2020, la xifra a Barcelona ha estat del 38,6 %. El vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, admet que el ritme de millora actual és “massa lent”, tot i el context atípic marcat per la pandèmia del coronavirus.

Malgrat el percentatge baix de recollida selectiva a Barcelona, les dades varien de manera destacada segons el barri. Per exemple, a Sant Andreu, on ara s’implementa el porta a porta, la recollida selectiva és del 76 %, xifra que el situa entre les 15 recollides selectives més altes en municipis de més de 5.000 habitants a Catalunya.

Tot i la previsió de continuar avançant amb el porta a porta a altres barris, Badia accepta que amb un creixement del 0,6 % com el de l’últim any, o fins i tot encara que escalés fins a l’1 %, Barcelona continuaria estant lluny dels objectius de la UE: caldria una dècada per aconseguir l’objectiu europeu del 2020.

L’àrea metropolitana també suspèn

Barcelona se situa així entre el 75 % dels municipis de l’àrea metropolitana que incompleixen aquest objectiu del 50 %. Tiana (86,4 %), Torrelles de Llobregat (71 %) i Sant Just Desvern (63,3 %) encapçalen el rànquing de recollida selectiva a la zona metropolitana. En canvi, Santa Coloma de Gramenet (23,6 %), l’Hospitalet de Llobregat (25,1 %) i Badalona (27,2 %) són els pitjors municipis en aquest aspecte.

El següent horitzó que fixa la UE és del 55 % el 2025, i del 65 % el 2035.

Tres anys del porta a porta a Barcelona

La història del porta a porta a Barcelona va començar el 2018, al barri de Sarrià. Tres anys després, els veïns afirmen haver-se acostumat al sistema, si bé reconeixen que hi ha aspectes que cal polir. El barri següent on s’implementa és el de Sant Andreu, on hi ha novetats en el procés com els punts de recollida de residus sanitaris.

El també regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha explicat que la previsió de l’Ajuntament de Barcelona és que entrat el 2022 el porta a porta es comenci a implementar a Horta. El calendari fixa que cap a finals del mateix any també es comenci amb aquest sistema a Sant Antoni.

No obstant això, el govern d’Ada Colau no té previst implementar aquest tipus de recollida selectiva en més barris aquest mandat: consideren que cal consolidar-lo en aquests barris i centrar l’atenció en el desplegament del nou contracte de neteja i recollida de residus.