Primers canvis al sistema de recollida d’escombraries porta a porta de Sant Andreu. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit sumar al punt mòbil de recollida de residus tèxtils sanitaris com bolquers -que passava un cop per setmana pel barri antic de Sant Andreu i havia generat cues- per diferents punts fixos que es distribuiran pel barri, que no podran estar situats a més de 200 metres dels domicilis.

El canvi s’ha comunicat aquest dijous a les entitats veïnals en una reunió de seguiment de les que es fan periòdicament per avaluar la implantació del porta a porta. El consistori ha explicat, en nota de premsa, que el sistema funcionarà amb contenidors petits, com els que s’han ubicat a les comunitats de veïns mitjanes, i els usuaris els podran obrir amb un clauer personalitzat, com si es tractés d’una bústia. Els contenidors han de servir per recollir aquests residus com ara bolquers i compreses.

L’Ajuntament ha detallat que les bústies per a bolquers es posaran en funcionament a partir de finals de setembre. El servei s’haurà de sol·licitar i es donarà accés a la bústia més propera a l’habitatge. Les bústies faran que es modifiqui el servei del vehicle itinerant, que passarà ser un vehicle d’emergència amb quatre ubicacions a la zona.

Cristina Galan, presidenta de l’Associació de Veïns de Sant Andreu Sud -entitat contrària al porta a porta- ha valorat el canvi com una “millora important” per als usuaris, però lamenta que l’Ajuntament no ha mostrat cap tipus d’intenció d’avançar en altres propostes” que demana l’entitat, com per exemple ampliar la recollida de la brossa orgànica de tres dies per setmana a tots els dies o substituir el porta a porta per un sistema de contenidors intel·ligents, com es farà al barri de Sant Antoni.

Santi Serra, de l’Associació de Veïns de Sant Andreu del Palomar, creu que la recollida selectiva no té marxa enrrere. Es tracta de complir la normativa europea i el porta a porta s’ha mostrat com la millor solució. Serra creu que amb les millores introduïdes la recollida selectiva a Sant Andreu va pel bon camí.

Mesures per reduir el soroll nocturn

L’Ajuntament també ha plantejat mesures per reduir el soroll nocturn dels camions de recollida. L’Ajuntament retirarà algunes pilones i papereres dels encreuaments, que dificulten el gir dels camions i els obliguen a fer maniobres i a generar més soroll de l’estrictament necessari amb els avisadors sonors de la marxa enrere. El compromís del consistori, és canviar els camions per uns de menys sorollosos “a partir de l’octubre”.

Voreres massa ocupades

Un problema pendent del porta a porta són les bosses d’escombraries que ocupen un espai excessiu a les voreres i que deixa lliure un pas de menys d’1,80 metres per a les persones amb mobilitat reduïda. El govern municipal “ho està estudiant” però que ha confirmat que la recollida seguirà “sí o sí” tal com està plantejada. Els veïns també han denunciat la brutícia que la recollida genera als carrers.

Ajuntament, entitats veïnals i representants dels grups municipals es tornaran a reunir abans que acabi el mes de juliol en una altra reunió de seguiment.

Es dobla la recollida de fracció orgànica

Totes i les crítiques veïnals, l’Ajuntament de Barcelona fa un balanç positiu del primer mes de funcionament del porta a porta a Sant Andreu. Segons les dades del consistori, el sistema nou ha permès consolidar un 76 % de recollida selectiva, respecte al 37 % que hi havia abans que s’implantés.

De fet, segons les dades del govern municipal, Sant Andreu és el barri que més recicla. Aquest sistema de recollida selectiva ha permès doblar la recollida de fracció orgànica en pes i també ha fet augmentar la resta de fraccions.

En total, cada veí de Sant Andreu de Palomar recicla 0,63 quilos al dia, molt per sobre de la mitjana de Barcelona, que és de 0,41 quilos per dia i habitant.