Han passat més de tres anys des que es va posar en marxa el primer model de recollida d’escombraries porta a porta, al nucli antic de Sarrià. Un sistema que, amb el pas dels mesos, va fer augmentar la recollida selectiva fins al 60 %. Coincidint amb la posada en marxa del porta a porta també al barri de Sant Andreu, hem volgut saber què en pensen els veïns i què els ha suposat l’adaptació al nou sistema.

L’incivisme no s’atura

Encara és habitual veure algunes bosses d’escombraries arraconades al carrer, identificades amb l’etiqueta “no toca”. Són les que els veïns llencen en un dia en què no es recull aquell tipus de residu, i que els serveis de neteja deixen al mateix lloc.

“Hi ha gent que treu les bosses i no les deixa al seu lloc, sinó a l’altre costat del carrer”, explica un veí. Una queixa que reitera també un comerciant del carrer Major de Sarrià: “Em deixen bosses a la porta de la ferreteria i les he de posar més enllà. I el que passa a la nit hi posa l’etiqueta i ja està. I jo dic: perquè no posen l’etiqueta a terra, i s’enduen la bossa?”. Per a una altra veïna, és una qüestió de sentit comú: “La gent ha d’entendre que viu en col·lectivitat i que tothom hi ha de posar de part seva perquè les coses vagin bé.”

Consumir mirant el calendari

Molts veïns admeten que l’adaptació al porta a porta els ha fet canviar alguns hàbits de consum. “Si l’endemà no recullen l’orgànica gairebé no cuino, sobretot no cuino peix. Això sí que ho hem adaptat. I encara més a l’estiu, amb la calor”, explica una veïna.

Una altra en moltes setmanes fa el porta a porta només de dilluns a dijous. “Si vols sortir a passar el cap de setmana a fora, divendres has de buscar un contenidor on llençar la brossa, perquè si no estarà a dins de casa durant tres dies”.

Aquesta manera de fer és la que molts veïns apliquen cada dia de la setmana. Els que treballen en les hores que es poden baixar les bosses al carrer —entre les 20 h i les 22 h— o que no volen estar pendents del calendari, o a l’hivern, en què moltes persones grans ja no surten de casa quan és fosc, opten per llençar les escombraries al contenidor més proper, als carrers de fora del nucli antic. Això fa que, en ocasions, les bosses s’amunteguin a fora dels contenidors.

Amb tot, molts ja no tornarien enrere. Coincideixen que, sense contenidors, el barri llueix més. Però també hi troben un inconvenient difícil de resoldre: “El que ens molesta és veure tot el carrer ple de bosses a partir de les set de la tarda. I els gossos que les obren, i hi ha brossa per tot arreu. Però si és per reciclar més, ja m’està bé.”