Després de sis setmanes en funcionament gairebé vuit de cada 10 llars a Sant Andreu participen al sistema de recollida de residus porta a porta. La recollida selectiva neta és del 76 %, unes xifres que situen Sant Andreu entre les 15 recollides selectives més altes en municipis de més de 5.000 habitants a Catalunya. El sistema també ha permès millorar la presència d’impropis en la fracció orgànica que s’ha rebaixat del 10,5 al 3,4 %.

Des del 24 de maig s’han atès 1.413 consultes i la majoria han estat aclariments sobre el funcionament del servei. Les incidències relacionades amb abandonament de bosses, residus no recollits i altres se situen al voltant de 150 a la setmana.

El sistema porta a porta també ha estat objecte de crítiques per una part del veïnat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha volgut rebaixar la tensió i ha desmentit que cap entitat hagi reclamat aturar la prova pilot. Tot i mostrar-se obert a seguir parlant per si cal introduir petits canvis, l’Ajuntament no preveu ni instal·lar contenidors intel·ligents ni tampoc ampliar a quatre dies la recollida de matèria orgànica.

Canvis perquè les bosses no molestin les persones invidents

Una modificació que sí que es farà és que les bosses ja no es dipositin a tocar de les façanes dels edificis, sinó al cantó dels cotxes perquè les persones invidents no s’entrebanquin amb les deixalles. També es modificaran els itineraris dels vehicles per reduir el soroll nocturn i s’instal·laran 17 bústies per recollir els bolquers els set dies de la setmana. La previsió és que tots els veïns puguin tenir una bústia a menys de 200 metres de casa.