perseids
Pluja d'estels. Font: NASA- Bill Ingalls

Just amb l’entrada de l’hivern astronòmic arribarà el màxim de la pluja d’estels dels Úrsids que serviran per tancar les pluges d’estels anuals abans no arribin els Quadràntids, just amb l’entrada del nou any 2022 i que seran molt més visibles que els Úrsids d’aquests dies.

Els Úrsids, una pluja d’estels molt menor

Els Úrsids estan associats al cometa 8P/Tuttle i reben el seu nom perquè els meteors semblen sortir de la constel·lació de l’Ossa Menor, tot i que se’n veuen també a la resta del firmament.

El cert és que es tracta d’una pluja d’estels molt menor. Amb prou feines 10 estels per hora en un màxim que es donarà aquest 22 de desembre.

Per fer-vos una idea, els Gemínids de fa uns dies tenen un màxim de 120 estels per hora, 12 vegades més que els Úrsids. De fet, tot i que els Úrsids arriben més tard, els Gemínids es consideren a molts indrets com la darrera pluja d’estels de l’any.

La Lluna tampoc no ajudarà

Si la dels Úrsids ja és una pluja d’estels menor, la Lluna encara en dificultarà més la seva visibilitat.

Diumenge vam tenir lluna plena i en el moment del màxim dels Úrsids encara tindrem el nostre satèl·lit natural il·luminat pel sol en més d’un 90 %.

A més a més, la Lluna sortirà per l’horitzó a primera hora de la nit i il·luminarà el cel de tota la nit i matinada.

L’espectacle continua amb Júpiter, Saturn i Venus, amb sorpresa per començar el 2022

Però si aquestes nits sortiu a gaudir del cel, no marxareu sense premi. Júpiter, Saturn i Venus es continuen veient perfectament alineats mirant cap al sud-oest (cap al Garraf, vist des de Barcelona).

Així es veurà el cel el dia 1 de gener. Font/foto: Joan Anton Català

Joan Anton Català ens avisa, però, que Venus anirà desapareixent per l’horitzó, però que apareixerà un nou i difícil planeta de veure, Mercuri.

Mercuri s’afegirà als tres planetes encara visibles durant un curt espai de temps, just per inici d’any, quan podrem veure els quatre planetes. A partir d’aleshores, ens acomiadarem de Venus.

El cometa Leonard, també visible

Tot i que costarà de veure perquè se situarà molt a prop de l’horitzó, els propers dies encara es podrà veure el cometa Leonard, ben a prop de la conjunció de Saturn, Júpiter i Venus però molt més a prop de l’horitzó.