pluja a Barcelona

L’anticicló que fa ja molts dies que ens afecta té les hores comptades. L’arribada d’un tren de borrasques atlàntiques farà que les altes pressions marxin i que tinguem més dinamisme, just per començar les festes nadalenques. Ara bé, serà un dinamisme que, en principi, portarà poca pluja i poc fred.

Els primers fronts, abans de Nadal

Els primers canvis els notarem abans de Nadal, amb l’arribada dels primers fronts desgastats. Aquests primers fronts seran poc actius i poc beneficiosos pel que fa a la pluja, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya, on les precipitacions que poden venir associades seran més aviat minses o febles.

Tot i que portin poca pluja, seran suficients com per fer que la boira densa i persistent de l’interior es comenci a trencar, malgrat que podria continuar ancorada en algunes fondalades.

Els fronts més actius, entre Nadal i els Sants Innocents

Les borrasques i els fronts continuaran creuant casa nostra durant els primers dies festius de Nadal. A mesura que passin els dies, cada cop una mica més actius, però sempre amb la clàssica incidència de front atlàntic, que acostuma a deixar poca pluja a Barcelona.

A hores d’ara, i amb un grau d’incertesa encara elevat, s’entreveu que la pluja podria fer acte de presència a l’interior de Catalunya la tarda del dia de Nadal i, possiblement d’una forma una mica més general (tot i que poc abundant), entre el 27 i el 28 de desembre.

A partir del dia 27 de desembre es perd la fiabilitat en el pronòstic. Font: wetterzentrale

El fred, ben lluny

L’altra cosa que comportarà aquest tren de borrasques que servirà per acabar el 2021 és per mantenir lluny les entrades d’aire fred.

Els mapes indiquen una circulació zonal baixa, acompanyada de vents d’oest i sud-oest, amb temperatures que quedaran clarament per sobre de la mitjana i que fan pensar en una primera setmana de Nadal amb poc fred i, això sí, amb una mica de vent.

Fruit del pas de les borrasques, la boira desapareixerà arreu, cosa que farà que l’ascens de la temperatura sigui especialment notable en aquestes zones.

Més enllà del 28, tot obert

Falta encara molt per saber què passarà més enllà del dia 27 o 28 de desembre, moment en què els mapes de predicció per conjunts no ofereixen ja cap mena de fiabilitat en el pronòstic.

Tot obert per als estrictament darrers dies del 2021 i primers del 2022. Els dies ens diran si anem cap a més fred o si, per contra, les mànigues de camisa ens acompanyaran bona part de les festes de Nadal d’enguany.