La plataforma Eixample Respira, formada per veïns que s’han unit contra la mala qualitat de l’aire de la zona, denuncia que “la vida al districte més poblat de la ciutat és incompatible amb les autopistes urbanes“. Ho ha dit aquest dimarts el portaveu de la plataforma, Guillem López, en una entrevista al programa ‘bàsics‘.

López ha assenyalat alguns d’aquests carrers “són autopistes urbanes”, com el d’Aragó, de Marina, de València o la Gran Via, per on circulen més de 200.000 vehicles cada dia, en una àrea on hi ha, per exemple, “130 escoles”: 53 escoles bressol47 escoles infantils i de primària i 32 centres d’educació secundària, entre d’altres. El portaveu d’Eixample Respira també ha posat l’accent en el fet que “tenim una estació de mesurament de la qualitat de l’aire que fa nou anys que incompleix amb els nivells legals de diòxid de nitrogen”.

La primera acció de la plataforma, aquest dimecres

El veïnat que forma Eixample Respira farà la presentació oficial de la plataforma aquest dimecres, a les 19 h, a l’encreuament entre el carrer del Comte d’Urgell amb l’avinguda de Roma. La intenció és llegir-hi el manifest de la plataforma i repartir domassos perquè els veïns els pengin als balcons.

Reclamen solucions a les administracions

Eixample Respira s’erigeix com una entitat que “no vol entrar en el debat de les solucions“, ha explicat el portaveu, sinó “visualitzar el problema per deixar de normalitzar-lo i fer pressió a les administracions perquè el solucionin”, ha apuntat Guillem López. Així, ha demanat implicació de totes les administracions públiques -l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol- per abordar una qüestió que ha definit com “un problema de salut pública“.

En aquest sentit, Eixample Respira ha posat sobre de la taula dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, segons les quals, la principal causa de mort en els homes a l’Eixample és el càncer de pulmó, seguida de la malaltia isquèmica del cor -com l’angina de pit i infart cardíac- i la malaltia cerebrovascular -com l’ictus-. En el cas de les dones, el càncer de mama, el càncer de pulmó, la demència senil i l’Alzheimer són les causes de mort més freqüents.