El pic de calor del cap de setmana a Catalunya portarà el termòmetre a tocar dels 40 ºC
màximes previstes per diumenge 11 de juliol de 2021. Font: AEMET

La gran calorada que patirà la península a partir d’aquest divendres arribarà a Catalunya en forma d’un pic de calor important que podrà fer que algun registre pugui quedar ben a prop de la marca dels 40 ºC.

Els 40 ºC, només possibles en alguns punts de ponent

Els mapes continuen apostant per un cap de setmana de plena canícula i amb un pic important de calor que podria deixar en alguns indrets puntuals els registres més alts de l’estiu, especialment de ponent i interior i, sobretot, entre diumenge i dilluns.

Temperatura màxima prevista pel model GFS per diumenge. Font: Meteociel

Es podrien igualar o superar fins i tot els valors de la gran glopada càlida de principis de mes de juny que ja ens va deixar registres de fins a 39,2 ºC a Seròs o 38,9 ºC a Aitona, els més elevats registrats enguany a la xarxa d’estacions automàtiques del Meteocat.

Malgrat tot, la majoria d’escenaris preveuen màximes que podrien no assolir els 40 ºC, per bé que quedarien ben a prop, especialment al pla de Lleida i ponent, sempre més probable diumenge i dilluns.

Caldrà seguir de prop una massa de núvols que ens podria afectar diumenge, i que podria frenar una mica més els termòmetres.

A Barcelona, al voltant dels 30 ºC, però amb molta xafogor

En el cas de Barcelona la temperatura no s’esperi que marqui valors massa elevades. De fet, probablement quedaran molt lluny de les del pic de calor de mitjans del mes de juny.

Mapes en mà, serà complicat superar els 30 ºC a la ciutat i a bona part de la costa, per bé que la xafogor accentuarà notablement aquesta sensació de calor.

És probable que a Barcelona la màxima més alta del pic de calor es doni dissabte. Diumenge, la presència de núvols i el vent de sud-est faran que la xafogor pugui ser més acusada, però amb una temperatura que en el millor dels casos serà semblant a la de dissabte.

Les nits més feixugues seran les de dissabte i diumenge.

No es trencarà cap rècord a Catalunya

Tot i la calorada, que es presenta contundent, els mapes no indiquen en cap cas una calor desmesurada, ni duradora.

Els models apunten més aviat la possibilitat simplement d’acostar-se o tocar lleugerament la marca dels 40 ºC en alguns punts de la franja de ponent, l’interior de la vall de l’Ebre o també el Pallars Jussà i la Noguera, tot i que és més complicat.

En tot cas, quedarien molt lluny dels rècords històrics de calor a Catalunya (una marca que arriba als 43,6 ºC de l’onada de calor de juny del 2019).

Els mapes, això sí, continuen apuntant la possibilitat de superar el rècord històric de calor a Espanya entre diumenge (a Andalusia) i dilluns (a Múrcia i Almeria).

No serà una onada de calor i el pic durarà poc

En cap cas es podrà parlar d’onada de calor a Catalunya i queda per veure si a la resta de la península ho serà, atès que si bé és cert que serà una entrada càlida molt potent, serà també molt efímera.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Després del pic de calor de diumenge s’espera una clara baixada de la temperatura. Font: Wetterzentrale

Els mapes indiquen a tot estirar tres dies forts de calor al centre i sud peninsular, una xifra que baixa a dos dies en el cas de Catalunya, que conincidirà estrictament amb el cap de setmana i que, a més a més, queda per veure si els valors màxims absoluts superaran els establerts per poder catalogar un episodi com a onada de calor (en el cas de ponent, s’han de superar els 38 ºC i en el cas de Barcelona els 33 ºC).

A partir de dilluns, la temperatura baixarà ràpidament amb l’arribada d’una massa d’aire més fresca que farà que la temperatura de la setmana vinent pugui quedar algun dia fins i tot per sota del que seria habitual per a aquestes dates.

La calor serà intensa, però serà un episodi que no serà gens extraordinari a casa nostra i que, a més a més, durarà poc.