L'augment de la temperatura dispararà la floració dels ametllers

Des de Nadal que el temps ha estat realment mogut. El fred intens va acompanyar-nos durant les festes i va finalitzar amb un episodi general de neu, vent i mala mar causat per la borrasca Filomena. El fred rigorós de principis d’any ha donat pas a uns dies una mica més temperats, però especialment moguts pel pas de borrasques atlàntiques impulsades per forts vents: Gaetan, Hortense i, aquest cap de setmana, Ignacio.

Temps encara canviant i fresc a l’inici de la setmana

El temps es va anar tranquil·litzant al llarg de diumenge, després del pas d’un front associat a la borrasca Ignacio de matinada, responsable de fortes però breus ventades a Barcelona.

Dilluns serà un dia encara força variable, amb presència de nuvolades a causa de la proximitat d’un front càlid. A la tarda el vent girarà sobtadament a gregal i llevant a la costa, un fet que podria aportar nuvolades i fer baixar el termòmetre de forma transitòria. Malgrat això, dilluns difícilment arribarà a ploure a Barcelona.

Dimarts es mantindrà el cel enterbolit, o mig tapat, per la proximitat a un front poc actiu i la temperatura experimentarà poques variacions.

Dimecres arribarà l’anticicló i un brusc ascens de la temperatura

Dimecres un anticicló subtropical guanyarà latitud i abraçarà de ple Catalunya. S’acompanyarà de vent del sud en altura i d’una massa especialment càlida. L’ascens tèrmic serà molt notable a cotes altes, on passaran d’una temperatura de l’entorn dels 0 ºC a la capa de 1.500 m dimarts a valors de fins a 12 o 13 graus cap a divendres, registres més propis de finals d’abril.

Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m per als pròxims dies (línia blanca) respecte la mitjana (línia vermella). A baix, la precipitació. Font: Wetterzentrale.de

Aquest context afavorirà que l’ambient primaveral s’imposi de forma evident a cotes mitjanes i altes de les muntanyes, amb desgel notable i fusió de la neu a totes les cotes del Pirineu. A les fondalades i valls interiors, en canvi, l’estabilitat meteorològica implicarà ambient humit, boira i temperatures força més baixes que a les muntanyes.

Anomalia de temperatura a la capa de 1.500 m a les acaballes de la setmana, fins a 8 graus superior a la normal. Ambient primaveral.

A Barcelona i el litoral, el termòmetre també ens recordarà la primavera, tot i que l’ambient no sigui potser tant suau com en zones altes de l’interior o el prelitoral. No obstant això, entre dijous i l’inici del cap de setmana la temperatura podrà assolir o superar fàcilment els 20 i 21 graus al migdia. L’aigua de mar freda, a poc més de 13 graus en superfície, podria afavorir la presència de boira costanera o capes de núvols baixos en alguns moments.

Descens del termòmetre coincidint amb l’arribada del febrer

Episodis de bonança com el que s’entreveu la setmana vinent no són estranys darrerament al gener. Sovint solen acabar-se tal com començaven, és a dir, de forma sobtada. Els mapes a mitjà termini entreveuen la retirada de l’anticicló cap al sud a partir de diumenge 31 de gener, un fet que permetria l’arribada d’una massa d’aire més freda procedent de l’atlàntic, així com el pas de sistemes frontals.

Malgrat que encara falten dies i la fiabilitat del pronòstic és baixa, tot fa pensar que el mes de febrer començarà amb major dinamisme atmosfèric. Hi ha diversos escenaris sobre la taula ara mateix, fins i tot la possibilitat d’una entrada freda continental.

Anomalia de temperatura a 1.500 m el 6 de febrer. Una entrada continental podria aportar-nos valors de ple hivern a principis de febrer.