Aquest divendres a mig matí el temporal Hortense ha afectat de ple la ciutat. Quan passaven pocs minuts de les 9.30 h, la pluja i el vent han començat a caure i a bufar amb molta intensitat. Ha estat un episodi curt, però amb diverses afectacions en diferents punts. L’Ajuntament ha activat el pla bàsic d’emergència municipal i ha tancat els parcs per seguretat. En total, el 112 ha rebut 854 trucades relacionades amb incidències, 200 a Barcelona. A la ciutat, els Bombers han realitzat 178 serveis relacionats amb l’episodi de vent, bàsicament per caiguda de branques i elements de façana.

A les 19.30 h, l’Ajuntament ha desactivat el Pla bàsic d’emergència municipal per ventades i ha anunciat que els parcs reobriran dissabte en l’horari habitual.

Motos i contenidors, a terra

El vent ha fet caure a terra diverses motos que es trobaven aparcades i també contenidors que han quedat, en alguns casos, enmig de la vorera i de la calçada.

També hi hagut retards al transport públic, concretament al tramvia. Cap a les 11 h, però, ja s’ha recuperat la freqüència de pas habitual.

Caiguda d’arbres i palmeres

Les ventades també han fet caure arbres en diversos punts de la ciutat. Segons l’Ajuntament han estat tres palmeres i un pollancre, com aquest al barri de la Pau.

Tot i això, molts usuaris han compartit fotografies de les afectacions i el nombre d’arbres caiguts és nombrós. A la plaça del Guinardó alguns veïns afirmen que és el segon que cau en menys de 10 mesos.

El districte més afectat ha estat el de les Corts. A l’avinguda Diagonal han anat a terra dues palmeres, una de les quals sobre un cotxe amb una conductora atrapada. L’altra, a l’altura de la via Augusta.

També hi ha hagut afectacions a la Zona Franca, on el vent ha trencat una altra palmera.

palmera trencada i caiguda pel vent
Foto: Carlos Cortizo

La ventada ha estat intensa al litoral de la ciutat i ha fet caure mobiliari urbà i també taules i cadires de les terrasses d’alguns locals.

Moltes tanques de protecció d’obres que s’estan fent a la ciutat també han anat a terra.

A l’Observatori Fabra les ratxes de vent han arribat als 70 km /h. Protecció Civil manté activat el pla Vencat.

Recomanacions per les ventades fortes

Protecció Civil dona una sèrie de consells per evitar incidències amb les ventades fortes. Recomana tancar i assegurar portes i finestres, abaixar les persianes, recollir els tendals, i retirar testos i objectes de finestres i balcons que puguin caure al carrer i provocar un accident.

A l’hora d’anar pel carrer, el consell és allunyar-se de cornises, murs i arbres i prendre precaucions davant d’edificacions que estiguin en construcció.