Font: @ICOcells

L’Institut Català d’Ornitologia ha comptabilitzat prop de 500 roquerols morts pel fred a Catalunya. S’aconsella a la població estar alerta dels ocells més dèbils i trucar als agents rurals en cas de detectar-ne algun.

Roquerols a Barcelona

Aquesta és l’època de l’any en què es veuen més roquerols arran de mar ja que eviten les zones més fredes del país i es desplacen a les comarques que normalment són més càlides, les del litoral. El temporal Filomena, però, ha fet estralls arreu del territori, en referència al fred intens.

A més, durant els propers dies, encara es preveuen situacions de fred intens a casa nostra.

Importància de les menjadores

Aquests dies hi ha constància de roquerols morts, per exemple, a la Vila Olímpica, “buscant insectes desesperadament”, segons Moisés Moreno, un dels col·laboradors de l’ICOcells.

Per aquest motiu alguns experts aconsellen posar menjadores a finestres, terrasses i balcons de les llars, per així facilitar als ocells la troballa de menjar, en una època gens fàcil per a ells per trobar-ne. Tanmateix, cal tenir en compte que els roquerols no mengen pa, sinó que s’alimenten bàsicament d’insectes voladors que cacen volant amb la boca oberta i amb el fred la seva font d’alimentació és molt escassa.

Si volem ajudar-los caldrà salvar-los allunyant-los d’altres espècies, com els gats, que aprofiten en veure’ls dèbils per caçar-los. També es recomana posar-los en un lloc calent i alimentar-los amb pinso o fruita seca aixafada.

Els ocells petits, com els roquerols, tenen molta competència a l’hora de buscar menjar a les menjadores de Barcelona ja que se’ls avancen les gavines, les cotorres, els coloms, els estornins o els còrvids, que són més grans.