Després d’un inici d’any excepcionalment fred, que ens ha portat un dels períodes més freds i dilatats de les darreres dècades, la situació ha girat cap a una normalització i, fins i tot, cap a un ambient que podria ser més càlid del que seria habitual.

Setmana de fronts atlàntics i garbins

Aquesta setmana, encara amb alguns sants barbuts a la recambra, ja no serà especialment freda.

El temps vindrà marcat per diverses borrasques atlàntiques amb sistemes frontals associats que, a Barcelona, passaran amb més pena que glòria.

De fet, aquestes línies frontals vindran acompanyades en la majoria de vent de garbí i ponent (que podran bufar amb força), cosa que afavorirà la suavitat tèrmica. El fred de principis d’any sembla que quedarà aparcat, tant de dia com de nit.

I és que amb més presència de núvols (i amb vent de garbí), el descens de temperatura nocturn s’entreveu alguns dies més que discret. Tant, per fer que alguna nit la mínima amb prou feines baixi dels 10 ºC al centre de la ciutat.

Anticicló potent a partir del cap de setmana?

Més enllà, i tot i que encara amb un cert grau d’incertesa, l’anticicló, que treu el nas ferm i potent i que podria afectar-nos directament a partir del cap de setmana.

Pronòstic per al dimarts 26 de gener pel model GFS. L’anticicló, literalment al damunt. Font: Wetterzentrale

De fet, són molts els models que indiquen una situació d’estancament atmosfèric durant la propera setmana, en el que és un altre dels clàssics hivernals: les minves de gener.

Si els mapes no canvien, la setmana vinent continuarem parlant d’un ambient més que agradable i amb una temperatura que es podria disparar bastant per sobre del que seria habitual, sobretot pel que fa als valors màxims, que podrien quedar alguns dies a tocar dels 20 ºC.

Les petites oscil·lacions de la temperatura podrien donar lloc a una pujada més decidida del termòmetre durant la setmana vinent. Font: Wetterzentrale

Serà moment doncs de tornar a parlar del sol de la costa i dels Pirineus i les boires de l’interior (tot i que ja amb una temperatura de partida molt més alta que fa uns dies). La contaminació també podria guanyar protagonisme de manera clara en una situació que es presenta força estancada.

S’haurà acabat l’hivern?

Evidentment, no. De fet, el febrer és, després del gener, el mes més fred a Barcelona i és un dels mesos que agrupen més quantitat de dies amb neu a casa nostra.

El tradicional dinamisme meteorològic del febrer (i del març) poden afavorir encara descàrregues d’aire fred molt potents.

Sense anar més lluny, el mes més fred mai registrat a Barcelona va ser un febrer, del 1956, i la darrera vegada que vam veure neu a Barcelona va ser també un febrer (i un març) del 2018. A més a més, qui no recorda la famosa gran nevada del 8 de març del 2010?

Tot i que també és cert que el darrer mes de febrer va ser el febrer més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra, amb algunes dades ben sonades.

El cas és que ens encaminarem tot just cap a l’equador de l’hivern, que arribarà per la Candelera (2 de febrer). La dita popular diu que si la Candelera plora (plou) l’hivern és fora i que si riu (fa sol) és viu. Veurem què ens diu enguany la Candelera… i amb un ull també al que digui la marmota Phil, un clàssic de les prediccions hivernals a l’altra banda de l’Atlàntic.

La NOAA pronostica un febrer sense fred a tot el continent. Font: NOAA

Els models estacionals continuen apostant per un febrer suau i sense fred, però la realitat és que també la seva aposta per al gener era aquesta… i anem més de 3 ºC per sota de la mitjana.

El balanç final de l’hivern, a finals de març.