(ACN/Redacció) Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han alertat aquest dijous que el canvi climàtic provocarà episodis de pluges més violents en punts localitzats i difícils de predir amb suficient antelació. Per això, han demanat a la població que tingui molt clares les pautes de conducta abans i durant les tempestes.

Hi ha moments en què les precipitacions són sobtades, molt locals i de severitat extrema”
Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha explicat que les pluges i les conseqüents inundacions són el fenomen natural que ha provocat més morts i danys a Catalunya en l’última dècada. Davant d’una tardor que es preveu amb pluges més freqüents i violentes, el SMC preveu renovar els quatre radars meteorològics i ampliar la xarxa de detecció de llamps: “Hi ha moments en què les precipitacions són sobtades, molt locals i de severitat extrema”, ha dit Salvat.

Embornals nets i evitar l’ús del cotxe

Un dels consells que fa Protecció Civil de cara a possibles episodis violents és mantenir els embornals i les baixades d’aigües netes, també en els terrats per evitar que s’hi acumuli l’aigua i es puguin ensorrar. A més, recomanen no aparcar vora les rieres, rius o barrancs. En aquest sentit, Salvat també ha recomanat evitar el cotxe si sabem que hi ha previsió de pluja intensa.

En cas d’estar allunyats de la ciutat o de zones urbanitzades, la millor opció si hi ha una tempesta és anar al punt més elevat i trucar al 112 si hi ha una emergència. Si la pluja ens agafa conduint, la millor opció és estacionar el vehicle sense entorpir la circulació. En cas d’anar caminant, és important refugiar-se dins d’un edifici, en cap cas sota ponts o passos a nivell.

Què fer en cas d’inundació?

Pot passar que el garatge es comenci a inundar i, en aquest cas, Salvat ha volgut insistir en no intentar treure el cotxe del pàrquing: “El creixement exponencial de l’aigua pot ser molt més ràpid del que nosaltres esperem”, ha alertat. Ha dit que la millor opció és anar a la part més elevada de la casa i trucar a emergències.

Un octubre i novembre sec, amb episodis de pluja al litoral

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, ha detallat que les previsions apunten a un octubre i novembre secs, tot i que a la zona del litoral no es descarta algun episodi plujós fruit de les temperatures que ha assolit el mar (dos graus per sobre del que és habitual). Al desembre sí que es preveuen més pluges, tot i que no sembla que la tardor pugui pal·liar la situació de sequera que arrossega Catalunya des de fa dos anys.