Després d’aquest diumenge en què les precipitacions finalment van quedar restringides al sud del país i no van arribar a la ciutat de Barcelona, aquesta setmana veiem possibilitats més clares que la pluja acabi arribant a la ciutat, sobretot a finals de setmana.

Aquest dilluns esperem que la nuvolositat vagi disminuint al llarg del matí a bona part de la regió metropolitana i ja de cara a la tarda quedaria un ambient més assolellat. La temperatura màxima podria acostar-se als 17 ºC durant les hores centrals del dia, un parell de graus més respecte a diumenge. Dimarts seguirem amb una tònica de temps molt similar, ambient mig ennuvolat durant bona part de la jornada, però la temperatura podrien pujar una mica més i acostar-se a la marca dels 20 ºC a molts sectors del prelitoral de la regió metropolitana. A la tarda és probable que es formin alguns ruixats cap al nord-est del país que podrien arribar al nord de la regió metropolitana al vespre. Fins i tot, durant la nit de dimarts a dimecres, alguna gotellada o ruixat puntual podria afectar la ciutat de Barcelona, tot i que la possibilitat és baixa.

Brusc descens de la temperatura a mitjans de setmana

Dimecres

esperem una jornada molt ennuvolada de bon matí i són probables algunes precipitacions al voltant del litoral de Barcelona, tot i que serien en principi febles o més aviat gotellades. A la tarda es formaran més nuvolades cap al Vallès Oriental i nord del Maresme. Acabaran descarregant ruixats de curta durada que també podrien arribar a la ciutat de Barcelona al vespre i primeres hores de la nit. El descens de la temperatura serà significatiu a últimes hores de la jornada.

Dijous molt probablement serà el dia més estable de la setmana. Malgrat tot, ens llevarem amb un ambient d’hivern rigorós i el vent de mestral serà el protagonista durant bona part del matí. La temperatura podria baixar per sota dels 8 ºC a la ciutat de Barcelona i en molts indrets del prelitoral podrien quedar al voltant dels 5 ºC o lleugerament inferiors. La sensació de fred serà acusada pel vent. Tanmateix, amb el sol que esperem bona part de la jornada, la temperatura es recuperarà durant les hores diürnes i podrà superar els 15 ºC amb facilitat en molts punts del prelitoral especialment.

Una altra oportunitat de pluges a finals de setmana

Encara falten força dies, però, amb els mapes d’aquest dilluns, les possibilitats més clares perquè pugui ploure amb ganes a tota la regió metropolitana les veiem concentrades durant la jornada de divendres. Ja fa molts dies que els models meteorològics segueixen insistint en l’arribada d’una bossa d’aire molt fred en alçada associada a una borrasca atlàntica, ens podria regar el territori, d’una forma general i abundant.

Previsió de precipitacions per divendres segons GFS

La situació es veu amb més unanimitat de models respecte a aquest diumenge. Malgrat tot, un pronòstic a cinc dies vista sempre és incert i s’haurà d’anar seguint com evolucionen els mapes aquestes properes jornades, per tal de confirmar la possible regada general de divendres. Aquest fet aniria molt bé també per reduir els nivells de pol·len i contaminació atmosfèrica en tota la regió metropolitana que han estat tant persistents durant aquest hivern amb nivells molt elevats.

Què ens diu la previsió estacional per al mes d’abril?

Els models meteorològics estacionals ens donen un abril més plujós del normal i per fi podríem trencar la ratxa tan marcada de sequera que estem acumulant. Quant a precipitacions, els models en donen entre un 60 i 80 % més respecte a la mitjana climàtica. És a dir, si a la ciutat de Barcelona hi acostumen a caure uns 50 litres de mitjana durant el mes d’abril, enguany n’hi podrien caure entre 75 i 90.

Mapa d’anomalies de precipitació de la NOAA

D’altra banda, pel que fa a les temperatures, els models no detecten anomalies ni positives ni negatives. Això ens fa pensar en unes temperatures molt similars a les que pertoquen per a l’època. Veurem què acaba passant, ja que aquests models no sempre es compleixen tot i que cada cop són més fiables. Sense anar més lluny, el mes de març preveien un mes sec i és el que ha passat, amb rècords de sequera.