Havia de passar. La temperatura superficial del mar ha assolit un nou rècord absolut i frega els 28 ºC. Feia setmanes que Diego Lázaro, l’observador del mar a la platja de la Barceloneta, anotava en les seves mesures setmanals del mar valors de temperatura superficial clarament superiors a la mitjana.
Lázaro, qui pren el pols a la temperatura de l’aigua del mar de forma manual des del gener del 2006, concretament a l’espigó del Gas, al costat de la platja de la Barceloneta, no havia anotat mai una temperatura tan elevada com la de dijous, 30 de juliol, a dos quarts de dues del migdia: 27,8 ºC, un registre propi de mars tropicals.
L’ascens respecte a la setmana anterior ha estat de 1,5º C, un fet que pot estar vinculat, en part, amb l’episodi d’altes temperatures que afecta Barcelona i tot el Mediterrani Occidental des de principis de setmana.
El vent, feble, i la bona situació marítima dels darrers dies probablement també hagin facilitat l’escalfament de la capa més superficial de l’aigua.
Causes de l’escalfament marítim
La calorada dels darrers dies no és l’únic motiu que explica l’elevada la temperatura de l’aigua del mar. Les causes venen de lluny i són diverses.
El canvi climàtic és la raó principal que hi ha darrere de l’escalfament general del mar i l’aire, segons va explicar ara fa unes setmanes a betevé Jordi Salat, oceanògraf de l’Institut de Ciències del Mar (ICM). L’expert, a més, va destacar que aquesta tendència és més alta durant els mesos de primavera i estiu, encara que també admet que la situació concreta d’un any o d’un mes no és significativa.
Per explicar la situació concreta d’aquest 2020, Salat ho relaciona amb la pluja que ha caigut enguany: “Ha estat força plujós i els rius han baixat força plens, amb la qual cosa s’ha establert una capa superficial de salinitat lleugerament més baixa del que sol ser habitual. Aquest fet pot haver contribuït que la temperatura de la superfície hagi pujat més de pressa al llarg de la primavera”.
Una altra raó podria ser que durant els darrers mesos, a l’atmosfera la temperatura també ha estat superior a la que caldria esperar i això pot haver contribuït a l’escalfament de la capa superficial del mar. De fet, el juny del 2020 ha estat fresc, però per trobar un altre mes més fresc hem de retrocedir fins al maig del 2019. Els 12 mesos entre l’un i l’altre han estat càlids. Al juliol la temperatura s’ha tornat a quedar per sobre la mitjana.