Al segle XVIII, al barri d’Horta, al voltant del carrer d’Aiguafreda, hi havia 80 empreses de bugaderia. Un munt de dones del barri s’enacarregaven de rentar la roba bruta de les classes benestants en aquest lloc, fora muralles.
El grup de defensa de la memòria històrica El Pou, d’Horta-Guinardó, denuncia que el conjunt històric d’aquesta activitat, els safarejos i la resta d’elements, estan en perill per unes promocions immobiliàries. La Dolors Canudas, del grup d’estudis El Pou, explica els perills que corre aquest espai tan singular de la ciutat.
Només se’n salvaran els safarejos
Canudas explica que el problema arrenca d’un planejament que es va fer el 2010, el Pla del Carmel i entorns, que preveia eliminar totes les cases de l’illa excepte el tram protegit d’Aiguafreda, i ho qualificava de jardí públic. La primera etapa del projecte, aprovada el 2018 i executada en l’actualitat, afecta la baixada de Can Mateu amb la construcció d’una promoció de tres habitatges plurifamiliars. Aquesta actuació comporta l’enderrocament de tres cases del conjunt per fer-hi un parc infantil i un jardí públic format per terrasses en diferents alçàries. Sense estar-hi d’acord, l’associació El Pou ha donat per perduda aquesta batalla. Tot i això, explica Canudas, el conjunt de cases i safarejos del carrer Aiguafreda quedarà amputat i perdrà l’aspecte original. A més, considera que aquest primer pas obrirà el camí a eliminar els horts de ca l’Audal, ja previst al pla. D’aquesta manera, el conjunt actual de cases, horts, jardins i safarejos, quedarà reduït als safarejos, un vestigi descontextualitzat enmig de les noves construccions.
El col·lectiu El Pou, contrari a la destrucció del conjunt històric, ha negociat amb el districte des d’abans de l’aprovació del projecte. Però s’ha sentit una mica enganyat per les falses expectatives que li van donar. Ara, el districte adverteix que ja és molt difícil aturar el pla en execució.
El conjunt explica l’activitat
El tram de les cases altes d’Aiguafreda que va de la baixada de Can Mateu al carrer de les Franqueses està protegit pel Catalàleg del Patrimoni. El Pou entén que tota l’illa, i no únicament el tram protegit, forma part d’un conjunt que es manté intacte des del segle XIX i per això mereix una protecció integral.
L’activitat de les bugaderes d’Horta està datada des del segle XVII. Amb el temps, va esdevenir una autèntica indústria. El model d’ocupació de l’illa està basat en aquesta activitat. És a dir: la seqüència casa, safareig, pou, espai per penjar-hi la roba i hort, és l’essència de l’activitat.
El conjunt, doncs, és clau per fer memòria de l’activitat professional de les dones del barri, dedicades a la bugaderia durant segles. També de les més petites, les nenes, que s’iniciaven rentant roba menuda, com ara mocadors.
Les cases del conjunt presenten una altra característica interessant: els horts estan situats davant la casa, cosa molt poc habitual. Això es deu al fet que estan orientades al sud per aprofitar la llum solar. D’aquesta manera, la façana principal de l’edificació és la de l’hort.
El Pou i els veïns
Quan es va fer el pla del barri, l’any 2010, els veïns de la zona afectada es van organitzar per analitzar al pla. El col·lectiu El Pou, però, no ha rebut el suport de l’associació Pro Sí de l’Associació de Veïns d’Horta pel que fa l’actuació que ja s’està fent. En aquest sentit, Canadell aclareix que El Pou no s’ha oposat a l’actuació d’urbanització ni a la millora urbanística, necessària per a ells també. En tot cas, demanen que qualsevol canvi es faci des del respecte i mantenint l’estructura del conjunt.