“Que el clavegueram funcioni”. Aquesta és la tasca principal de Josep Garriga, cap de Serveis d’Inspecció i Neteja de l’Ajuntament de Barcelona. El seu equip es dedica a veure com està la infrastructura d’aigües residuals i mantenir-la neta i en condicions en tot el seu recorregut, des dels embornals fins a les entranyes subterrànies de la ciutat.

Amb ell hem entrat al dipòsit de regulació d’aigues pluvials que hi ha a sota del Parc de Joan Miró, un dels 13 que té la ciutat de Barcelona. La seva funció és retenir l’aigua quan plou i descarregar la claveguera d’aquest volum hídric, per evitar sobreeiximents i inundacions.

Aquesta aigua bruta s’emmagatzema i es deixa anar al clavegueram quan ja no plou fins per arribar a la depuradora que la neteja per fer-la servir en altres usos.

Implicació de la ciutadania

Quant a la ciutadania, Garriga adverteix que “tenim molta, molta responsabilitat”. Per això, ha fet una crida: “L’aigua residual l’hauríem de pensar com ‘pipí, caca i paper higiènic’. Tot el que surt d’aquí bastonets d’orelles, tovalloletes humides… malmet la infraestructura” i el sistema del clavegueram, que s’haurà de desembussar de manera manual.

L’abocament incívic a la claveguera dona més feina i costa més diners, i fem un gran mal per al medi ambient.
Josep Garriga, cap Serveis Inspecció Ajuntament