pluja a Barcelona

Aquest any arrosseguem una sequera que en molts casos no s’havia vist, però no vol dir que no haguem tingut dies de precipitació. La distribució segons l’hora és aleatòria: plou tant en hores de dia com de nit. Hem analitzat les dades de l’observatori de Bufalà, a Badalona, i podem dir, d’entrada, que no hi ha una gran diferència entre el dia i la nit.

La psicologia social ens fa pensar que les nits solen ser molt plujoses

Hi ha preguntes que amb recurrència es comenten en sobretaules o en converses d’ascensor. I una d’aquestes reflexions és que sol ploure més de nit. Ara que les restriccions nocturnes s’han reduït, reapareix una idea ja antiga que a les nits ens remullem més. Per a d’altres, pel fet que la majoria dorm, és el dia el moment en què més plou.

La millor forma de donar resposta a aquesta pregunta, gens fàcil per altra banda, és mirar les dades reals. En aquest cas hem analitzat la mostra de dies amb precipitació a Bufalà, que és ben representativa del que pot passar a la resta de la comarca.

Les dades que hem pogut consultar es refereixen exclusivament al 2021, als dies en què hi ha hagut precipitació apreciable (més de 0,1 mm recollits). Caldria analitzar una quantitat de dades ingent d’altres anys i els dies de precipitació per poder tenir conclusions més definitives encara.

A Badalona, enguany portem 59 dies de precipitació

Fins al 23 d’octubre, a Badalona ha plogut en 59 ocasions. La majoria han estat dies amb quantitat molt minsa de precipitació. Roïnes, plugims o xàfecs de curta durada.

Si mirem el gràfic anterior podem copsar com els mesos de febrer i de setembre hi ha hagut més d’un terç de dies del mes amb precipitació. Tot plegat per acabar amb 23 mm recollits al febrer o 37 mm escassos al setembre. Per altra banda, mesos humits com ara l’octubre només han tingut 4 dies amb precipitació apreciable. Poca eficiència pluviomètrica, doncs. Dades que són del tot vàlides per a la ciutat de Barcelona.

Tot seguit hem mirat les hores (en brut) en què hi ha hagut precipitació. D’aquesta manera podrem desxifrar si ha plogut més de dia que de nit. Per a aquesta tasca hem fet dues distincions: de les vuit del matí a les vuit del vespre com a hores de dia, i de vuit del vespre a les vuit del matí com a hores nocturnes.

Quantes hores ha plogut en total? I quantes de dia i de nit?

Si analitzem els 59 dies de precipitació, veiem que n’hi ha hagut en 149 intervals horaris. No vol dir que durant les 150 hores no hagi parat de ploure, sinó que el pluviòmetre ha enregistrat una dada en aquells intervals horaris “en brut”.

149 hores que queden distribuïdes de la manera següent a Bufalà, fins a aquest 23 d’octubre:

Ja podem veure que hi ha hagut mesos en què les hores nocturnes han estat molt nombroses en comparació amb les hores de pluja durant el dia. Per exemple, al mes d’abril hi va haver 23 hores de precipitació, de les quals 14 van ser nocturnes. El mes de juliol va enregistrar sis hores de pluja, totes de nit.

Però també hi ha hagut mesos amb molta més presència de pluja durant el dia que durant la nit. El mes de setembre també va tenir 23 hores de precipitació, sent 14 les hores de dia. O el mes de juny, que de les sis hores amb precipitació, totes van estar compreses entre les vuit del matí i les vuit del vespre.

No podem treure, doncs, cap conclusió sobre si les estacions de l’any determinen que plogui més de dia o de nit. Podem comprovar com, entre juny i juliol, dins el mateix estiu meteorològic, cada mes va a “la seva”. En els mesos de tardor meteorol`ogica i estadística, al setembre ha plogut més de dia i a l’octubre hi ha hagut nou hores de pluja nocturna, més que de dia. Disbauxa.

Finalment, ja podem respondre a la pregunta: pluja de dia o pluja de nit? D’aquestes 149 hores de precipitació a Badalona, 75 hores han estat de dia i 74, de nit. Empat tècnic gairebé.

Quanta estona ha plogut aquesta tardor?

Encara més complicada és la tasca de desxifrar l’estona que ha estat plovent, minut a minut, a Badalona o l’entorn barceloní. Per això hem tingut en compte les dades minutals de precipitació i hem fet un sumatori.

Tot i que als observatoris manuals el personal observador apunta dades com l’estat del cel o la visibilitat, el moment exacte de començar a ploure i el final són tasca impossible. Sobretot durant la nit. Els pluviògrafs o les dades automàtiques ens ajudaran en aquest sentit, tot i que sempre amb alguns minuts amb marge d’error.

Tenint en compte els nou dies de precipitació apreciable del setembre i els quatre que portem a l’octubre, podem determinar que hi hagut 38 hores en “brut” de precipitació a Bufalà. I, minut a minut, ens trobem que ha plogut un total de 21 hores i tres minuts.

Què vol dir això? Doncs que aquesta tardor, de moment, és com si hagués començat a ploure un 1 de gener a les 00 de la nit i sense parar ho hagués fet fins poc després de les nou del vespre.

Això ens ajuda a comprovar que la pluja a casa nostra no és persistent, i que sol ser en forma de xàfecs de curta durada i estones poc freqüents de precipitació. També ens fa veure que aquesta tardor la pluja escasseja molt al nostre entorn.