L’any 2014, l’Ajuntament va aprovar l’Ordenança Municipal de Protecció, Tinença i Venda d’Animals que regulava, entre altres coses, les normes a seguir per les prop de 160.000 famílies de la ciutat que conviuen amb un gos.
La normativa diu que els gossos només poden anar deslligats a les zones d’esbarjo per a gossos i a les noves zones d’ús compartit, les anomenades ZUC, que després de set anys encara s’estan acabant de definir. 

Mapa d’espais per barris

Des de l’Ajuntament asseguren que estan treballant per definir quin espai de cada un dels 73 barris de la ciutat es podrà portar el gos deslligat en uns horaris concrets. Segons el consistori, per evitar conflictes entre els qui tenen i no tenen gossos.
El que pretén l’ordenaça és delimitar quins espais es podran compartir “partint de la premissa que l’espai públic és limitat i que no es pot segregar indefinidament”. Les negociacions continuen entre entitats animalistes, veïnals i l’Ajuntament.

Des de l’Ajuntament expliquen que estan negociant a cada barri quines zones compartides hi haurà i que asseguren que abans que acabi el mandat estaran definides. Des d’Espai Gos asseguren que no hi ha cap tipus de diàleg amb el consistori des de fa mesos. Reclamen definir des de zero com i on hauran de ser aquestes zones compartides i reclamen que les zones d’ús compartit amb gos siguin als parcs.  

Zones d’ús compartit

La plataforma veïnal Espai Gos és una de les més actives arreu de la ciutat en la defensa de les famílies que conviuen amb un gos. Àngela Coll, portaveu de la plataforma, assegura que ” l’Ajuntament no està complint la seva pròpia ordenança, ja que ha “pervertit” el concepte de zones d’ús compartit, convertint-les en un nou espai reduït que no garanteix el benestar animal”.

L’ordenança no és dolenta, el que és dolenta és la perversió que n’ha fet l’Ajuntament. Han pervertit les zones d’usos compartits convertint-les altra vegada en zones on acotar a les famílies amb gos perquè no molestin als altres veïns. Tenir-lo tancat en un espai fa que el gos no pugui fer de gos i que es produeixin situacions de conflictes entre els animals
Àngela Coll, portaveu plataforma veïnal Espai Gos

Segons aquesta plataforma, a moltes ciutats de l’estat no s’han acotat zones concretes on poder portar deslligat el gos en horaris concrets. “A Madrid, Saragossa o el País Basc els gossos poden anar lliurement deslligats pels parcs i places en horaris concrets”, assegura Coll.

A Barcelona sembla que això no serà igual, ja que hi haurà zones concretes i delimitades on poder portar el gos deslligat. Segons Espai Gos, això va en contra de la mateixa ordenança que pretén garantir el benestar animal, i reduirà l’espai d’esbarjo dels gossos en zones delimitades als parcs provocant situacions de conflictes entre els animals .