Concentració extrema. Silenci absolut. És l’ambient que es respira quan es creuen les portes del Club d’Escacs de Barcelona. Perquè tot i que estan de celebració pel seu centenari, al món dels escacs no hi ha millor manera de festejar-ho que amb un torneig. I en aquest, qui participa s’està jugant títols tan importants com, per exemple, el de gran mestre internacional. No és d’estranyar, doncs, que en lloc de xivarri i rebombori, només sentim el so de les peces de fusta als taulers i el clic del cronòmetre amb què marca cada jugada.

Un club amb molta història

Recórrer al Club d’Escacs de Barcelona és donar un tomb per la història d’aquest esport d’intel·ligència i estratègia. De les seves parets pengen fotografies en blanc i negre de les primeres persones que el van presidir. Dones i homes que van tirar endavant un projecte, a llavors pioner en tot l’estat. Estatuetes, trofeus i medalles recorden les glòries passades i presents de l’entitat, que ara miren cap al futur. I aquest projecte de futur implica continuar formant i desenvolupant les joves promeses que estan debutant ara, així com intentar apropar de nou aquesta passió als barris de Barcelona.

Juan Manuel Sánchez, president del Club d’Escacs afirma que “Tot i que es poden veure jugadors internacionals, el que més ens encoratja és fer una gran campanya per recuperar les arrels amb tot el barri. El que em faria molta il·lusió seria arribar a veure una majoria d’associats que fossin del barri”


L’efecte ‘Gambito de dama’

El president actual, Juan Manuel Sánchez, recorda que quan va assolir la presidència no hi havia presència femenina al club. Actualment, hi ha inscrites cinc sòcies, però encara queda molt camí per recórrer. Per a ell, els escacs són un esport integrador, on no existeixen barreres de gènere, edat o raça. Un bon senyal és que, arran de l’estrena de la sèrie de la plataforma digital Netfilx, ‘Gambito de dama’, hi ha hagut un pic d’interès en l’activitat del club per part de les veïnes de la ciutat i esperen poder aconseguir una major presència femenina en un futur molt proper.

Participants de luxe

Entre les estrelles que formen part del club trobem Gerard Ayats, de Llinars del Vallès, campió d’Espanya sub-18. Dintre de les joves promeses està Pedro Antonio Ginés Esteo, un jugador de Saragossa que ha canviat la seva llicència a Catalunya per poder jugar al club. És set vegades campió d’Espanya, campió del món sub-14 de partides lentes i sub-16 de partides ràpides. Amb només 17 anys, té una norma de gran mestre internacional i està lluitant per aconseguir-ne la segona.

Com a jove internacional destaca Marc’Andria Maurizzi, un jugador francés de 13 anys que és campió d’Europa sub-10 i sub-12, i campió del món sub-13. Més enllà del jovent també hi ha presència de figures estel·lars veteranes. Un exemple de jugador veterà reconegut per la seva trajectòria és Ángel Martín, que ha estat set vegades campió absolut d’Espanya. Totes aquestes ments, i moltes més, es reuneixen per jugar plegats sota un mateix sostre, el del Club d’Escacs de Barcelona, un club que es nega a quedar-se ancorat al passat i que busca encarar els reptes amb una aproximació més integradora.