I si es pogués fer la tradició en ple segle XXI? Això és el que intenten un equip de persones que volen propiciar la creació d’una dansa feta a partir dels moviments que proposin les veïnes. El procés comunitari desembocarà en un ball que serà el moviment identitari de Ciutat Vella.

Jorge Dutor, escenògraf i cocreador del projecte El movimiento, explica la gènesi del projecte: “Ens coneixem de vista, al meu carrer hi ha gent d’arreu del món. Què podem fer que ens faci relacionar-nos una mica? Des d’un punt de vista festiu”, crec que la festa és un entrenament per a la revolució, i aquesta cosa com d’allò tradicional per al futur és una picada d’ullet poètica que apunta a l’ambició que això quedi per al futur”.

Què podem fer que ens faci relacionar-nos una mica? Des d’un punt de vista festiu, sempre, perquè crec que la festa és un entrenament per a la revolució.
Jorge Dutor, escenògraf i cocreador del projecte El movimiento

“Ningú no és professional”

Abans de posar-se a experimentar amb la dansa que sorgeix de les habitants actuals de Ciutat Vella, l’equip ja ha fet una experiència similar amb un grup d’adolescents manresans, que han creat la dansa de la seva ciutat, anomenada el cor de Manresa.

“Ningú és professional, tot i que aquests nens en concret tenien aspiracions perquè estan fent un batxillerat artístic”, però essencialment es tracta de “compartir un moment creatiu“, explica Aida Belmonte, documentalista del projecte junt amb Clàudia Mallart.

Mallart explica que el grup de Ciutat Vella és molt diferent del manresà, molt divers en molts aspectes, i que això pot fer que el resultat difereixi notablement. “Aquí conviuen moltes cultures molt diferents, fins i tot el turisme! El resultat no tindrà res a veure amb la dansa de Manresa”, augura.

De la sardana, al TikTok

“Hi ha certs moviments que són recurrents, com per exemple la rotllana”, diu Dutor, qui explica que quan es parla de la cultura popular i la tradició, se sol pensar en balls regionals, però si concebem allò popular com el que fa la major part de la gent, TikTok s’endú la palma.

La dansa resultant, en tot cas, pot tenir una barreja de tot plegat i ser igual de vàlida; tot dependrà de les veïnes que la crearan. Per apuntar-se al grup creador cal passar a demanar informació per l’Antic Teatre o bé enviar un correu a hola@elmovimiento.org.