L’arquitecte Oriol Bohigas ha rebut aquest dilluns, 20 de desembre, un homenatge pòstum a l’Ajuntament de Barcelona que ha servit per acomiadar una figura clau en la transformació de la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, ha presidit l’acte, que ha començat a les 19 hores, i en què també ha participat la família de Bohigas (la seva parella, Beth Galí, i els seus fills). Finalment no hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit al Palau de la Generalitat per decidir noves mesures contra el coronavirus.

Un carrer o plaça de Barcelona durà el nom de Bohigas

En l’obertura de l’acte, Ada Colau ha recordat que aquest 20 de desembre Oriol Bohigas hauria complert 96 anys i ha reblat que “és molt el que hem de reconèixer a Oriol Bohigas”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha reivindicat la tasca de Bohigas per dignificar els barris de la ciutat i obrir-la al mar.

Va portar la llum a Barcelona en molts sentits, després del passat gris franquista
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Més enllà de la tasca arquitectònica de Bohigas, l’alcaldessa també ha destacat l’estima i influència que va tenir en les esferes social, personal i política. Precisament sobre aquesta darrera, Colau ha recordat el “caràcter àcrata” i anarquista de Bohigas: “No tenia interès en el poder, però no va dubtar en enfangar-se per transformar la realitat a millor”.

A més a més, abans de cloure la seva intervenció, Ada Colau ha confirmat que l’Ajuntament està treballant amb la família d’Oriol Bohigas perquè un carrer o plaça de la ciutat dugui el seu nom.

La parella de Bohigas, Beth Galí, ha glossat la figura de l’arquitecte en la seva etapa a l’Ajuntament, amb Pasqual Maragall com a alcalde. Ha recordat com se’l coneixia pel sobrenom del “tornado Bohigas” per la seva energia i pels seus discursos polèmics, que ha definit com a “grans veritats ben dites i amb ironia”. Galí ha celebrat que en aquells anys “es van alinear tots els astres per donar un resultat òptim per a Barcelona”.

Bohigas, premiat per la seva labor

Durant l’homenatge, hi ha hagut les actuacions musicals de Claudia Schneider i el pianista Sami Galí, i de Ramon Faura, “Ramonet”. També hi han intervingut diferents persones vinculades a Oriol Bohigas.

Al llarg de la seva trajectòria, Bohigas va rebre nombrosos premis i reconeixements. Destaquen la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona (1986), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1991), el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme (2001), i el Premi Nacional de Cultura (2011).