El districte de Nou Barris vol dignificar l”Escullera’, una de les obres primerenques de Jaume Plensa, que es va instal·lar a tocar de la via Júlia l’any 1988. Amb un pressupost de 100.000 euros l’Ajuntament vol fer justícia a l’escultura, un conjunt de tres peces que configuren una família que, amb el pas dels anys, ha quedat totalment desvirtuat i fora de context.

L”Escullera’ és una obra poc coneguda i valorada, que fins i tot s’ha fet servir per abocar-hi deixalles. L’Ajuntament de Barcelona ha parlat amb l’autor i junts han pactat una reorientació dels tres elements. La primera actuació que es farà, però, serà sanejar les tres figures de ferro colat.

Unes escultures deslligades i fora de context

L”Escullera’ va aterrar per primer cop a Nou Barris per decorar la plaça de Francesc Layret, al barri de Verdum. L’autor la va projectar dins un basament d’aigua format per grans pedres amuntegades, que simulaven una escullera. Una dècada més tard, la construcció d’un aparcament soterrani a la plaça va expulsar les obres a l’altra banda del carrer. Des de llavors les tres figures van quedar escampades, sense cap explicació ni lligam, entre la via Júlia i la plaça d’Ángel Pestaña.

Forats on s’acumula brutícia i incivisme

Amb el temps l’obra es va deteriorar i, fins i tot, ha estat víctima constant de l’incivisme. “En ser una escultura urbana té un deteriorament inevitable, però també és cert que la gent hi llençava coses dins els forats”, comenta Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. La mateixa Sindicatura de Greuges va denunciar fa tres anys que les tres peces de Plensa estaven en un “estat d’abandonament i desatenció” i que, fins i tot, s’havien convertit en un “contenidor de deixalles”.

Les tres peces han d’interactuar millor

A hores d’ara, els operaris han encerclat amb tanques les figures del pare i el nen, amb l’objectiu d’iniciar les tasques de sanejament de les escultures. Tot seguit, es farà una petita intervenció per visibilitzar millor la família. “El que farem ara, a suggeriment de l’artista, és un petit moviment de les peces, que s’encararan per formar un cercle, i les figures tindran una interlocució entre si“, explica Marcé. D’aquesta manera, l’Ajuntament dignificarà i destacarà aquesta obra inicial de Plensa. El projecte també preveu identificar amb cartells o panells informatius l’obra.

Les escultures no tornaran a Verdum, tot i que els veïns d’aquest barri les havien reclamat amb la remodelació de la plaça de Francesc Layret. “Ens hauria agradat que tornessin al lloc original, al costat de la font de la plaça“, comenta Aurora Àlvarez, de l’AV de Verdum. El retorn de les escultures, però, no és possible des del punt de vista tècnic. Tot i això, els veïns estan contents perquè “per fi aquests tresors de Nou Barris estaran ben ficats i senyalitzats”.