El mallorquí Pau Debon, cantant d‘Antònia Font, visita l”Àrtic’ aprofitant l’estrena d’‘Un minut estroboscòpica’, el primer senzill del nou disc del grup balear.

Un retorn ple d’alegria

A mitjans de maig de l’any passat, una lona publicitària penjada al carrer de Mallorca anunciava l’edició del festival Primavera Sound per a l’any 2022. El cartell, però, insinuava un altre retorn, perquè al costat d’un codi QR i la marca del festival s’hi podia llegir una paraula: “Alegria!”. Ben aviat, els mateixos partícips del rumor el van confirmar: tornava Antònia Font i ho feia vuit anys després d’anunciar que el grup es dissolia. La música en català estava d’enhorabona.

En aquests mesos que han passat des que es va penjar la lona, hem sabut que la banda de Pau Debon actuarà al Primavera Sound el primer cap de setmana, que tornaran a Barcelona. En concret, al Palau Sant Jordi, el 15 d’octubre, i tot plegat ho acompanyaran d’un disc que sortirà l’any que ve. ‘Un minut estroboscòpica’ és el primer avançament d’aquest treball, en què la formació mallorquina demostra que, tot i el temps passat, continuen sent fidels a l’estil que els va fer populars.

“Teníem ganes de rememorar una miqueta tot, tota sa nostra trajectòria fins en aquest moment i aquest disc és això, és un conjunt que engloba tot Antònia Font. És vera. Dèiem que ha sortit un poc s’essència d’Antònia Font , que no sabem com, que no sabem quina és, però hi és, se percep.”

Pau Debon

En aquests anys des de la dissolució del grup, no tots els membres de la banda han seguit treballant en el negoci musical. Si Joan Miquel Oliver ha engegat una carrera en solitari, Pau Debon s’ha dedicat a altres ocupacions, allunyades dels escenaris i del clamor dels seus seguidors, que demanaven el retorn dels Antònia Font.

Ara, però, s’enfronten a un públic jove que, quan el grup va penjar els instruments, tot just eren nens, i a un mercat centrat en el consum digital, en què triomfen estils com el trap o el reggaeton i músics com Rosalía o Bad Bunny. Un públic, això sí, que coneix els seus treballs per via dels seus germans grans i els seus pares, i que els podrà veure en directe ben aviat. Abans, però, el vocalista Pau Debon passa pel sofà de l’Àrtic, on ens ha avançat que el nou disc de la formació, que encara no té data de publicació ni se sap com serà la portada, es dirà com el primer senzill: ‘Un minut estroboscòpica’.

El casset que va canviar la vida de Pau Debon

El nostre convidat d’avui s’ha convertit, a força d’himnes generacionals amb aires mallorquins, en una de les principals veus del pop català. I tot plegat va començar quan el bateria Pere Debon va posar a Joan Miquel Oliver una cinta de casset en què cantava el seu germà. Des d’aquell moment, el Pau Debon es va convertir en el cantant dels Antònia Font. La resta, com s’acostuma a dir, és història: una història de lletres galàctiques i surrealistes, ritmes i melodies lluminoses i, sobretot, d’èxits fulgurants, en una carrera de 16 anys carregada d”Alegria’.

Aquesta colla d’‘Extraterrestres’ encapçalats per un ‘Astronauta rimador’ van marcar una època de la música de casa nostra vestits amb ‘Batiskafo katiuskas’, armats de ‘Productes de neteja’, i van posar en marxa ‘Tots els mecanismes’ de la indústria discogràfica catalana a través de nou àlbums, diversos premis i centenars de milers de seguidors. I ara fa just set mesos, després de vuit anys d’haver-se separat, els Antònia Font van anunciar que tornarien amb disc nou i que els veuríem actuar al Primavera Sound. Un gran motiu per cridar ben fort allò de ‘Wa Yeah’!

Pau Debon