Situat al barri de la Trinitat Nova, al mateix peu del Parc Natural de Collserola, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel  fa des del 1999 que forma el jovent que s’ha volgut dedicar a l’art del circ. L’escola ofereix formació professional de grau mitjà i de grau superior, així com diversos tallers i cursos.

Rogelio Rivel, el germà petit de Charlie Rivel

L’escola porta el nom de Rogelio Rivel en honor del germà petit del famós pallasso nascut a Cubelles, Charlie Rivel. Ell, també pallasso de professió, va començar a actuar amb la seva família quan tenia només tres anys i va girar tota la seva vida. Als 70 anys, va veure la necessitat de formar als que serien les properes generacions d’artistes de circ i va començar una nova etapa com a professor.

La Tere Celis, directora del Centre de les Arts Rogelio Rivel afirma que “és un homenatge que no va ser pòstum; no vam esperar que es morís per posar-li el nom a l’escola. Ell va ser l’autèntic pont entre el circ tradicional i el circ contemporani. “

La roda circ

Al reportatge trobem l’alumna de primer grau superior, Marine de Grandmaison, practicant amb la roda circ, una anella gegant amb la qual es pot dansar a partir de tècniques acrobàtiques.

És una tècnica que requereix molt equilibri i molta força, ja que la roda pesa aproximadament 25 quilos. La roda circ és una de les moltes especialitats que es poden aprendre a l’escola.

Una professió molt especialitzada

La primera part del grau mitjà és troncal. L’alumnat fa un tast de totes les tècniques de circ a fi que les coneguin i experimentin quines són les més adients a les seves capacitats.

El problema amb la carpa gran

Més endavant, cada alumne s’especialitza en dues tècniques que perfeccionarà durant la resta de la formació. Aquestes especialitats són acrobàcia a terra o sobre aparells, equilibris acrobàtics, equilibris amb i sobre objectes, parades de mans, tècniques aèries sense vol, tècniques aèries amb vol i malabars o manipulació d’objectes. La professora de trapezi, Sofía DeMicheli, ens ofereix una exhibició que es pot arribar a fer amb aquest aparell sota la mirada atenta dels impressionats alumnes.

En trobar-se l’escola a peu del Parc Natural de Collserola, un lloc on no és permès edificar, les instal·lacions les trobem a dintre de tres carpes. La més gran es tracta d’una gran carpa clàssica de circ que ha anat notant el pas del temps i avui dia necessita una renovació. Diversos forats i goteres fan molt difícil el dia a dia de les classes, sobretot davant de la climatologia adversa. Des de l’escola ens destaquen com a especialment dur el temporal que va provocar el pas del temporal Gloria. És per això que l’escola demana ajut a l’Ajuntament de Barcelona per tal de renovar una carpa que ha acollit des del 1999 les noves generacions del circ català.

Kim Gázquez i el trampolí

Sota l’atenta (i un xic preocupada) mirada de la instructora de trampolí Sònia Dominguez, Kim Gázquez s’atreveix a provar aquest element. A ulls de Tere Celis, la directora, és l’element més perillós de la carpa, ja que una torçada o fractura de turmell pot esdevenir molt fàcilment sense l’entrenament o l’experiència necessària. Així i tot, en Kim farà les seus primers salts sota la instrucció de la Sònia.


La Família Barris a peu de carrer
La Família Barris