Amagada entre heures i arbres, als Jardins de Pedralbes hi ha una estructura de fusta que podria passar totalment inadvertida. Però resulta que és una obra projectada per una de les parelles d’arquitectes més aplaudides de casa nostra, Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, i que amaga una gran història.

S’anomena caseta Kolonihaven i és un projecte que va arribar-los de Dinamarca el 1996. Allà són unes casetes molt típiques i conegudes, i la gent les fa servir per anar de cap de setmana, a fer jardineria, relax amb la família i gaudir de la natura. “És una cabana mínima per fer una vida maca i més bucòlica durant els caps de setmana i fugir de la ciutat“, explica Tagliabue.

Un encàrrec frustrat pel pressupost i el vandalisme

El projecte es va dissenyar en el seu estudi, Miralles Tagliabue, però mai no va arribar a materialitzar-se perquè “no arribaven els diners”.

caseta Kolonihaven 2

Ara bé, anys més tard, el 2001, quan feien el projecte del Parc de Diagonal Mar, el promotor Gerald Hines li va demanar a Tagliabue “fer una escultura que recordés l’Enric [Miralles] al Parc de Diagonal Mar”, recorda l’arquitecta.

És més difícil com a arquitecta fer una caseta de nines ben maca que fer un gran edifici. Això és molt reduït i tot es veu molt
Benedetta Tagliabue, arquitecta

“Més que una escultura amb la cara de l’Enric vaig dir, fem un projecte que no hem pogut fer i que ell estimava molt”, va comentar Tagliabue, i així és com la caseta Kolonihaven, “dedicada al sentiment patern, a l’amor per als nens”, va fer-se i instal·lar-se al Parc de Diagonal Mar.

No va durar gaire, perquè es va vandalitzar en dues ocasions, i això va fer que es reubiqués definitivament al seu emplaçament actual, als Jardins de Pedralbes.

Una arquitectura feta en família

La parella d’arquitectes va dissenyar la caseta Kolonihaven amb l’ajuda de la seva primera filla, Caterina, que tenia un any. El traçat de la planta de la caseta va fer-se resseguint els moviments que feia la nena, que just aprenia a caminar.

A més, una part té una alçària de mida adulta i l’entrada, de mida infantil, de manera que obliga les persones adultes a ajupir-se, a posar-se a l’altura dels infants. En total són uns cinc metres quadrats per fer-hi una vida senzilla de cap de setmana al camp.

Tagliabue és coneguda per haver creat grans edificis de Barcelona que són referents contemporanis, com el Mercat de Santa Caterina o l’edifici del gas, però considera que “és més difícil com a arquitecta fer una caseta de nines ben maca que fer un gran edifici. Això és molt reduït i tot es veu molt”, confessa.

16 edificis que fan de Barcelona un referent de l’arquitectura contemporània