Enguany se celebra finalment l’homenatge ajornat per la pandèmia a Enric Miralles, amb motiu del 20è aniversari de la seva mort. Impulsat per la Fundació Enric Miralles, amb l’Ajuntament de Barcelona i el govern, MIRALLES és principalment un programa d’exposicions, tres de les quals s’inauguren aquest dijous, per mostrar el caràcter polièdric del Miralles arquitecte, dissenyador i professor.

El Miralles projectista, al Saló del Tinell

El Saló del Tinell acull l’exposició “Miralles. A quarts de quatre…”, una mostra comissiarada per Benedetta Tagliabue i Joan Roig i que mostra la faceta projectista de l’arquitecte, centrant-se en quatre de les seves obres més representatives: el Mercat de Santa Caterina de Barcelona, el Parlament d’Escòcia a Edimburg, el cementiri d’Igualada i el Palau d’Esports d’Osca. Es pot visitar a partir del 15 d’abril.

La vida i obra de Miralles, a l’Arts Santa Mònica

Aquesta exposició, a l’Arts Santa Mònica, mostra part de la documentació fotogràfica de la vida i obra d’Enric Miralles. Són fotos fetes per ell mateix que recorren la seva vida personal i professional. També s’hi poden veure els seus emblemàtics collages fotogràfics, que es mostren per primera vegada en una exposició. Es pot visitar a partir del 15 d’abril.

El Miralles inspirador, a la Fundació Enric Miralles

La tercera de les exposicions dedicades a l’arquitecte porta per títol “Miralles. To be continued…”. Recorre el llegat que l’arquitecte va deixar i com aquest ha marcat la trajectòria del seu estudi (Miralles Tagliabue EMBT). S’hi poden veure maquetes, esbossos, fotografies, correspondències i projeccions. Es pot visitar a partir del 15 d’abril.

El Miralles dissenyador, al Disseny Hub Barcelona

El Disseny Hub Barcelona acull una exposició dedicada a la faceta d’Enric Miralles com a dissenyador. S’hi pot veure mobiliari i objectes dissenyats per al seu propi ús, com les taules Inestable, Dolmen, Troncs i Tropical. O també la prestatgeria Lelukaapi, inspirada en l’obra d’Alvar Aalto, a més de cadires i làmpares. S’inaugurarà el 27 de maig.

El Miralles professor, a l’ETSAB

L’Escola Tècnica d’Arquitectura Superior de Barcelona, l’ETSAB, acull una exposició sobre la faceta de docent d’Enric Miralles, que va treballar com a catedràtic a diverses universitats. De fet, la mostra se centra en la seva activitat a l’ETSAB, on es va formar i a la qual va dedicar la major part de la seva activitat com a professor. S’inaugurarà el 15 de setembre.

Enric Miralles va néixer a Barcelona l’any 1955. Es va formar a l’ETSAB i, després de col·laborar amb diversos arquitectes, l’any 1985 va començar la seva trajectòria independent. El 1993 va crear l’estudi EMBT amb la seva dona, Benedetta Tagliabue, des del qual van fer projectes com la remodelació del Mercat de Santa Caterina o el Parlament d’Escòcia nou.

L’any 1995 va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Arquitectura i l’any següent amb el Lleó d’Or, de la Biennal d’Arquitectura de Venècia. Va morir prematurament l’any 2000, a l’edat de 45 anys, quan es trobava en el punt més àlgid de la seva carrera professional.