L’arquitectura no es pot entendre sense el temps, malgrat que normalment l’associem amb el fet que els edificis perdurin al llarg del temps tot i que els usos varien. Per Roger Paez, codirector del Màster d’Arquitectura Efímera i Espais Temporals d’ELISAVA, la temporalitat es considera de segona qualitat, sovint de manera equivocada perquè es confon amb el que es considera temporalitat d’emergència: espais d’emergències socials provocades per desastres naturals, crisis sanitàries, accidents multitudinaris…

VORA, un projecte d’urbanisme tàctic

Hi ha molts espais a la ciutat de temporalitat estructural que sempre hi són, però sempre són temporals, com poden ser els mercats ambulants, un servei de bibliobús o altres instal·lacions pensades per adaptar-se als canvis constants de les grans ciutats.

Un dels projectes d’ELISAVA és el VORA, un prototip de mobiliari urbà que intervé sobre un espai de cotxes recuperat per als vianants en el context de la crisi de la covid-19. Per provar-ne el funcionament es van instal·lar de manera temporal prop de l’Escola Sagrada Família.

El projecte forma part de FURNISH, una iniciativa promoguda i finançada per la Unió Europea en què participen set equips de cinc ciutats d’Europa. Ara, aquests set prototips es provaran en situacions reals per millorar-ne el disseny.

Grades de fusta del projecte VORA, al xamfrà social de l’Escola Sagrada Família

Un màster poc efímer

L’interès per l’arquitectura efímera es nota i molt a l’ELISAVA en el fet que hi ha alumnes dels cinc continents que provenen de sector de l’arquitectura i el disseny, però també de la comunicació o història de l’art. Toni Montes, codirector del Màster d’Arquitectura Efímera i Espais Temporals, explica que quan van començar fa set anys, l’arquitectura efímera se centrava molt en esdeveniments culturals, fires i accions comercials. Ara els espais temporals s’utilitza per canviar els usos d’espais a la ciutat, un urbanisme tàctic.

Una feina d’investigació que també permet col·laboracions cada any al Festival Llum Barcelona, que va culminar amb una proposta d’ELISAVA al Primavera Sound per trobar una identitat espacial al recinte del Fòrum.