El cementiri de les Corts no és precisament un dels més grans de la ciutat, però no per això és menys interessant. Amb el mòbil a la mà, qui el visiti pot escanejar els codis QR i conèixer més detalls sobre els espais emblemàtics i els personatges coneguts que hi ha enterrats. “És el que ens permet, de forma individualitzada, sense necessitat de guia, poder fer aquest passeig i conèixer la història d’aquest cementiri i de la ciutat”, comenta Jordi Valmaña, director general de Cementiris de Barcelona. En total hi ha 35 senyalitzacions per poder fer les visites per lliure. Tot i això, el cementiri segueix oferint visites guiades per grups si es concerten prèviament.
El cementiri jueu més antic de Barcelona
Un dels espais senyalitzats és el cementiri jueu, que és el més antic que hi ha en actiu a Barcelona. Es va fundar el 1929, però fins al cap de dos anys no s’hi va fer cap enterrament. Es troba en un espai diferenciat de la resta del recinte i antigament fins i tot tenia un accés independent. Ara s’hi accedeix des del mateix cementiri i el visitant pot veure que aquí les tombes són directament al terra. També es distingeix perquè s’hi pot veure abundant simbologia hebrea, com escrits, la menorà – el canelobre de set braços – o petites pedres sobre les tombes.
Lligat a la història de les Corts
La família Deu, molt arrelada al barri de les Corts, també està enterrada en aquest cementiri. Tenen un panteó d’estil modernista dissenyat per l’arquitecte Dídac Massana que es va construir l’any 1900. Aquesta família va ser una de les impulsores de la industrialització del barri. “Ells van fundar Can Deu”, explica l’historiador dels Cementiris de Barcelona, Adrià Terol. També tenien una fàbrica de vins i anisats al costat de la casa. Tot plegat, segons l’historiador, “va significar el centre vital de les Corts, perquè va donar feina a molts cortsencs i cortsenques”. El panteó el van fer construir el fills del fundador de la fàbrica i també hi estan enterrats els pares i els descendents.
Kubala, Joan Capri i altres personatges il·lustres
Molts dels personatges coneguts enterrats al cementiri de les Corts van ser jugadors del Barça, és el cas de Ladislau Kubala. “El tema del Barça tira molt i, Kubala, al ser una figura tan important, a la gent li agrada conèixer on està enterrat i recordar la seva figura”, comenta l’historiador Adrià Terol. Aquí també descansen altres futbolistes coneguts com Javier Urruticoechea, “Urruti”; Estanislao Basora o Josep Samitier. Però també hi ha personatges coneguts en molts altres àmbits com l’humorista Joan Capri, l’escultor Frederic Marès o els fotògrafs Pere Català i Roca i Agustí Centelles.