Nou capítol en la polèmica pels nínxols esfondrats a Montjuïc. Cementiris de Barcelona ha ofert per carta a les famílies querellants una compensació econòmica d’entre 5.000 i 30.000 € si renuncien a les accions legals, i els afectats ho han rebutjat. Les quantitats proposades es basen en un barem establert en funció de l’afectació, com el nombre de difunts al nínxol, el temps que feia que estaven enterrats i si han estat identificats o no.

Les famílies han advertit que “en cap cas” no renunciaran a l’esclariment dels fets, a la identificació dels difunts i a depurar responsabilitats. Tot, sense renunciar a la indemnització de danys i perjudicis. Així ho ha anunciat el bufet d’advocats de les famílies, segons ha recollit Europa Press. De fet, Miguel Durán, l’advocat, va enviar una carta a Cementiris i a l’Ajuntament en què afirmava que suposar que les famílies desistirien “a canvi d’un import econòmic” comportava “un menyspreu i desconeixement dels querellants”.

Per la seva banda, el director general de Cementiris, Jordi Valmaña, també ha informat que s’ha licitat un contracte d’identificació genètica de difunts que complementarà la feina dels antropòlegs, i que properament s’iniciaran les obres de reconstrucció dels blocs de nínxols. Quan s’arribi a aquest punt, gestionaran amb les famílies afectades el retorn de les sepultures originals si així ho volen.

Querella criminal de cinc delictes

Famílies dels 144 nínxols esfondrats al cementiri de Montjuïc, el setembre del 2017, van presentar una querella criminal contra Cementiris de Barcelona. En concret, s’adreçava al president de Cementiris de Barcelona i regidor de Presidència, Eloi Badia; el gerent de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, i l’antropòloga que va dirigir la identificació de les restes humanes, Dominika Nociarovà.

La querella descriu cinc presumptes delictes: danys, profanació, falsedat de documents oficials, prevaricació i malversació. En aquest sentit, segons van explicar els advocats, Cementiris de Barcelona recapta cada any dos milions d’euros a través de la taxa de conservació i manteniment, el qual qualifiquen de deplorable.