Barcelona deixa de tenir dos noms de carrers relacionats amb la dinastia borbònica. L’últim canvi ha estat el de diumenge passat, quan els Jardins del Príncep de Girona han passat a dir-se del Baix Guinardó, i el més recent aquest dijous amb l’aprovació per part del districte de Nou Barris d’elevar a la Ponència de Nomenclàtor el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per l’avinguda dels Quinze. Aquests canvis no són una novetat. De fet, el govern d’Ada Colau ja va advertir des d’un bon principi que volia reduir el que considera una simbologia excessiva de la monarquia a la ciutat. Un dels primers gestos, i segurament el més polèmic, va ser retirar el bust del rei Joan Carles de la Sala de Plens del consistori. Un altre, de molt significatiu, va ser el de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I pel de la plaça del Cinc d’Oros. Ara, a aquests canvis s’hi afegeix també la voluntat d’estudiar que algun carrer de la ciutat pugui anomenar-se 1 d’Octubre, per recordar el referèndum del 2017

La pressió veïnal, clau per canviar el nomenclàtor

Les intencions del govern municipal d’aquests últims anys sovint han coincidit amb la voluntat dels veïns que, en molts casos, feia temps que reclamaven el canvi de nom del seu carrer o avinguda. N’hi ha alguns que ja ho han aconseguit, i d’altres que continuen pressionant, com els veïns del passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, que  volen que es canviï el nom pel d’una activista veïnal, el de l’Emilia Llorca. Un altre exemple, el dels veïns de l’avinguda del Príncep d’Astúries, a Gràcia, que han recollit signatures per canviar-li el nom pel de Riera de Cassoles. També hi ha pressions polítiques perquè aquests canvis es produeixin de partits com ERC o la CUP, que han demanat que es canviï el nom del Jardí de les Infantes, a les Corts, i es recuperi l’original, el de Jardins de Magalí.

El nomenclàtor monàrquic del 1939

Alguns carrers amb noms relacionats amb la monarquia fa temps que han estat canviats o modificats per fer-los perdre el component històric. És el cas del carrer de Ferran, que va perdre l’ordinal (abans era el carrer de Ferran VII) per no haver de lloar la figura del monarca absolutista, o el nom de la seva dona, la Infanta Carlota, que ara és l’avinguda de Josep Tarradellas.  El fet és que la meitat dels carrers que tenien o encara tenen noms monàrquics van ser batejats l’any 1939, després de l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya. I tot i els canvis que s’han fet recentment, molts encara perduren. Alguns d’aquests carrer o places queden més amagats, com els Jardins de la Reina Victòria Eugènia, però n’hi ha d’altres que donen nom a artèries importants de la ciutat, com l’avinguda de la Reina Maria Cristina, el passeig d’Isabel II o la Gran Via de Carles III.

Comparteix a: