L’any 1944 va néixer el Club Natació Montjuïc amb l’objectiu d’ensenyar a nedar i revitalitzar la pràctica d’aquest esport en l’àmbit català. La seva activitat va començar d’una forma molt singular, ja que en un principi no disposaven de piscina pròpia, tal com explica Pere Padró, president del club: “Nedàvem en una piscina de lloguer que era a la ronda de Sant Pau. Era una piscina de 18 metres de llarg i que formava part d’una instal·lació de dutxes públiques”.
L’any 1966 es van instal·lar a Montjuïc
Posteriorment, el 1959, es va fer efectiu un acord amb l’Ajuntament de Barcelona amb el qual el CN Montjuïc disposava d’una part de la platja del passeig Marítim. I, més tard, en un plenari municipal del 1959 es va acordar la construcció de la piscina coberta del Montjuïc, de caràcter municipal i cedida en usdefruit al club. La inauguració d’aquest espai va tenir lloc el 4 de juliol del 1966.
La construcció d’una “ciutat esportiva”
Les instal·lacions actuals van arribar una mica més tard. Aquesta “ciutat esportiva” va ser l’objectiu que Joan Ballart es va proposar quan el 1972 va ser elegit president del club. Les obres van començat l’abril del 1976 i la inauguració de la primera fase d’instal·lacions va realitzar-se l’octubre del 1976, amb sis pistes de tenis de terra batuda i dues de paviment, i la primera fase del camp de rugbi i la pista d’atletisme.
A principis del 1978 es va iniciar la construcció de la piscina de 50×21 m, l’edificació del local social i el restaurant. Finalment, l’any 1979 es va inaugurar la nova zona de la ciutat esportiva, amb la celebració dels 69 Campionats d’Espanya de natació.
Quins esdeveniments ha acollit?
El Club Natació Montjuïc ha acollit diversos esdeveniments. L’any 1992 les seves instal·lacions van servir com a seu d’entrenament dels Jocs Olímpics. Més recentment, el 2013 va ser seleccionat com a seu d’entrenament d’alguns equips durant la 15a FINA Campionats del Món de natació.
Crisi econòmica i recuperació
En els darrers anys el club ha patit dificultats econòmiques, però afirmen que celebren continuar vius i superant-se dia a dia “amb l’ambició d’ajudar els socis a créixer en àmbit personal i físic”, segons Padró. A més, per seguir remuntant en l’àmbit econòmic, recentment han realitzat un acord amb el futbol base del CF Damm per compartir les instal·lacions
. D’aquesta manera l’antiga zona de rugbi es convertirà en zona de futbol.