“Demanem un local definitiu perquè ens trobem en una situació de temporalitat. D’aquí a uns quants anys l’Ateneu es queda sense la possibilitat de tenir un local i reivindiquem una permanència.” Se’ls acaba el contracte de lloguer i el propietari no els renovarà. Fa mesos que ho sospitaven. Des que van començar les obres per ubicar una superfície comercial a la resta de l’espai, una antiga fàbrica del Clot. “Tenim des de restauració, pintura, manualitats...” Organitzen tallers i activitats obertes al barri. Són deu associacions i tenen més de mil usuaris. De fet, la seva reivindicació és la que té més suports a la plataforma de participació digital de l’Ajuntament al districte de Sant Martí. El consistori els paga el lloguer pel servei que donen al barri. Per això, demanen disposar d’un local municipal. Per exemple, proposen aquest del carrer de València a tocar del carrer de Las Navas de Tolosa. “Aquestes naus són un gran espai per convertir-ho en un equipament municipal i que l’Ateneu podria formar part d’aquest espai juntament amb la possibilitat d’altres entitats.” Tots els partits polítics van votar a favor de trobar un local definitiu per l’Ateneu del Clot al darrer consell plenari. Hi ha voluntat política i tenen vuit anys per fer el trasllat. Sembla temps suficient, però no se’n refien. Ja es van quedar al carrer un cop i asseguren que sense un espai propi l’entitat desapareixerà.

És una de les entitats amb més tradició i massa social del barri. Hi treballen des de fa més de 30 anys i tenen més de 200 socis i uns 1.200 usuaris mensuals. S’organitzen amb diversos grups i associacions i fan tallers i activitats per als veïns.

Tenen  la seu en una antiga fàbrica entre la rambla de Guipúscoa i el carrer de València però ara han sabut que hauran de deixar el local d’aquí a vuit anys. És quan els venç el contracte i el llogater els ha comunicat que no els renovarà. Ja s’ho ensumaven quan, fa uns mesos, van començar les obres per instal·lar una superfície comercial a la resta de l’espai.

L’Ajuntament ajuda l’entitat pagant-li el lloguer, ja que fa les funcions pròpies d’un centre cívic i reconeix així que dóna un servei al barri. Ara l’Ateneu reclama un local definitiu i ho fa amb temps per poder fer un trasllat en condicions i evitar així quedar-se al carrer. Una situació per la qual, expliquen, ja hi  han passat i gairebé els fa desaparèixer.

La seva és una de les reivindicacions amb més suports a la plataforma de participació digital de l’Ajuntament de cara a decidir les principals inversions del mandat. De fet, de moment, és la que n’obté més al districte de Sant Martí.