La masia de la Guineueta, també coneguda com a Ca n’Ensenya, té en veritat un altre nom. Fa un any, investigant els orígens dels terrenys del Mental de la Santa Creu, el Jordi Sànchez va fer la descoberta. JORDI SÁNCHEZ, Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris “Començant a cavalcar plànols moderns amb antics, buscant plànols d’època, etc, etc, vaig trobar una pista i vaig anar seguint fins que vaig trobar que ostres! si això no és Ca n’Ensenya, és Ca n’Amell Gran.” En antigues fotografies encara es veuen les restes de l’autèntica Ca n’Ensenya, ja desapareguda. Segons Sánchez el canvi de nom es va fer a la dècada de 1950, quan es va elaborar un projecte per urbanitzar els terrenys del Mental. JORDI SÁNCHEZ, Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris “Com ve molta gent nova a viure en aquest indret que abans era tot pràcticament camps, no tenen memòria històrica, i per confusió al veure els plànols i veure el projecte d’urbanització de Ca n’Ensenya es pensen que aquell Ca n’Ensenya és aquest.” La confusió va arribar al punt que, fins i tot, per voluntat popular, es va batejar l’espai situat al costat de la masia com plaça de Ca n’Ensenya. Amb la conversió del casalot en equipament, s’hi va afegir un tercer error: es va batejar l’edifici com a masia de la Guineueta. JORDI SÁNCHEZ, Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris “Can Guineueta era una masia que estava situada al barri de Canyelles, per tan com és que vénen a afegir més llenya al foc i ens anomenen aquesta masia com a Guineueta?.” Des de fa un any, una placa situada a l’equipament ens recorda quin és l’autèntic nom de la masia.

Segons Jordi Sánchez, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, el primer error de canvi de nom es remunta 60 anys enrere. Sánchez va descobrir, fa un any, que en totes les escriptures de propietat de l’anomenada masia de Ca n’Ensenya sempre apareix com a nom principal Ca n’Amell Gran. També hi apareixen altres noms com ara Can Vilafranquesa, antics propietaris, o Can Gaig, la família dels masovers.

A mitjan segle XIX l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau compra tots els terrenys de la finca i, a partir d’aquell moment, la funció de Ca n’Amell Gran deixa de ser la de casa majestuosa de tota una propietat que arribava fins al cementiri de Sant Andreu. A la dècada de 1950 els terrenys encara eren camps i es va fer un projecte per construir una barriada nova. A aquest projecte se l’anomena projecte d’urbanització de Can n’Ensenya. Uns metres més amunt de Ca n’Amell Gran hi havia una altra masia que es deia Ca n’Ensenya. Algunes fotografies antigues encara permeten veure les restes de l’autèntica Ca n’Ensenya, ja desapareguda.

Les noves famílies que es van instal·lar a les construccions no tenien memòria històrica i, per confusió, van començar a anomenar Ca n’Amell Gran amb el nom de Ca n’Ensenya. Fins i tot arriba un moment en el qual, per voluntat popular, la plaça situada al costat de masia és batejada per l’Ajuntament com a plaça de Ca n’Ensenya.

A la confusió s’hi ha afegit un tercer problema quan la masia es converteix en equipament municipal i es torna a rebatejar amb el nom de masia de la Guineueta, el nom d’un antic casalot situat al barri de Canyelles que tampoc no té res a veure amb Ca n’Amell Gran. Des de fa un any, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris es dedica a fer difusió de l’autèntic nom de la masia. Un exemple és la instal·lació a la façana de l’edifici d’una placa de memòria històrica que explica l’error.