Complir amb les últimes voluntats de la seva mare, Lady Marikarmen, és l’origen de d’aquesta “banda queer, que introdueix conceptes pop, balcànics, beats, vestuari, maquillatge i també una mica de nosaltres”. Així és com Victoria Sickness presenta, a grans trets, la proposta artística de Las Marikarmen, una banda performativa cridada a minar l’heteropatriarcat, trencar amb el relat de la cisnormalitat i posar fi al reduccionisme d’un binarisme sovint socialment imposat.


Els objectius els tenim clars. La lluita i el camí? Doncs tenir moltes aliades, no?

Va ser en el context de la xarxa d’ocupació de Collserola quan el 2017 va començar a prendre forma el projecte. Ara presenten el seu primer àlbum, ‘Compost you gender’, que no deixa dubtes entorn del seu propòsit: “Composta, recicla i repensa la manera en què perceps el gènere” és l’afirmació imperativa que recull la presentació d’aquest treball. Una aspiració a gran escala que viuen, però, amb tanta decisió com humilitat: “Hi ha molt a deconstruir, repensar, reciclar, compostar… i nosaltres ho fem des del nostre petit cor i el que puguem aportar”.

El disc inclou 11 temes com ‘8.000 dildos’, ‘Ladyboi’, ‘Me se sale el huevo de la falda’ o ‘Lágrimas de hombre CIS’ que, literalment, capturen i exposen. Com explica Contámina Perpetua: “Agafem els homes cis, els posem al sol i ploren. Perquè han vist una pel·lícula de Disney o la parella els ha deixat fa 20 anys. I és que l’univers reivindicatiu i catàrtic de Las Marikarmen traspassa les cançons i es desplega a través d’una posada en escena carregada de ritual i simbolisme però, també, amb un punyent merxandatge carregat d’humor crític. 

Una bona mostra és el lot del Capitano Barbaconyo per tallar i enganxar els pels corporals que inclou diversos dissenys suggerits. En paraules de Capitano Barbaconyo: “Serveix quan tornes a casa de nit, et poses la barba i tindràs més tranquil·litat, no et seleccionen per una feina? Posa cara d’home i barba al currículum i CV i ja tens feina… té un munt d’aplicacions”. I anima a utilitzar-lo per canviar la teva vida, canviar patrons, sentir nous rols de gènere i donar-li pel cul al sistema de gènere”.