“En vull vuit. Tots de fruita”. L’Elsa va ser alumna del Daniel Jordà, el forner de Panes Creativos i amb ell va descobrir la passió pels panettone. Avui n’és una clienta fidel: “En vinc a comprar cada any, n’envio dos a Àvila on tinc família i ja l’esperen! Són boníssims”. Un matí al forn de la plaça del Garrigó, 5, veient marxar clients amb les mans plenes és la constatació de l’auge que ha tingut el panettone a casa nostra.

Aquest Nadal Jordà diu que vendran unes 6.000 unitats. Les mateixes que preveuen vendre a Cloudstreet Bakery que, com Panes Creativos, també va guanyar una edició del concurs de millor panettone artesà de l’estat.

“El premi va ser un tsunami”

En tots dos casos la victòria al concurs va suposar un punt d’inflexió. “Va ser el tsunami. Aquest any vendrem una mica menys però no ens queixem!”, explica Jordà. Ells es van imposar a l’edició del 2022. El Tonatiuh Cortés va guanyar el 2019. Aleshores feia panettones a un obrador petit del carrer del Rosselló, 112: “Els primers anys era com una mena d’experiment. Fins i tot els regalava perquè no em quedaven massa bonics”.

“Quan vam guanyar vam notar una pujada molt forta”. Recorda les cues que hi havia a les portes de l’establiment a tocar de l’Hospital Clínic. Un dels clients que hi va anar i es va quedar “sense panettone” va ser el Manel Benazet. Poc després van associar-se i junts ja han obert dues botigues més i estan a punt d’estrenar-ne una quarta davant l’obrador que tenen al carrer del Cardenal Tedeschini. “Aquestes setmanes per nosaltres són les més fortes de l’any. Cada dia surten d’aquí uns 400 panettones”.

El de xocolata, la porta d’entrada al panettone

Tant Cortés com Jordà treballen la versió tradicional i la de xocolata. En el cas de Cloudstreet Bakery la recepta xocolatera té més adeptes, però el forner de Panes Creativos assegura que cada cop hi ha més aficionats al de fruita confitada: “Entren al món de panettone amb la xocolata, però, ara aprecien el de fruita, que permet valorar més els aromes i la feina artesana”.

La passió per trobar la perfecció

Una feina artesana que tots dos reivindiquen i estimen i que fa que no es cansin de fer panettones. Sí que és cert que quan acaben la campanya de Nadal “necessito desconnectar”, diu Cortés, però “cada any el vull fer millor, sempre hi ha matisos”. Jordà explica que fa 15 anys que fa aquest dolç italià: “Al principi eren com magdalenes grans. Les matèries primeres no eren les adequades, els italians no ensenyaven totes les seves armes. Ara la cosa ha canviat. La recerca de la perfecció genera passió”.