Ha començat el compte enrere per a Dilluns de Pasqua i els aparadors de les pastisseries ja llueixen plens de mones perquè els padrins les regalin als fillols. El Gremi de Pastisseria apunta que enguany la tendència de les pastisseries artesanes és prioritzar les mones d’autor enfront de les de personatges mediàtics i s’està donant més protagonisme a la creativitat de cada mestre xocolater.
Figures de xocolata de més de mig metre, recreacions de la copa del Mundial de Futbol que va aixecar Leo Messi i la proposta tradicional amb què el mestre forner Daniel Jordà va guanyar recentment el títol de millor mona de Pasqua. Són només algunes idees per facilitar la feina als padrins, a qui, com mana la tradició, aquests dies els toca peregrinar per trobar la mona amb què sorprendre els fillols.
El zoo de xocolata de la Hofmann
La pastisseria Hofmann aquesta Pasqua es transforma en un zoo immens ple d’animalons dolços: un conill de xocolata blanca amb lleuger gust de vainilla i de color rosa pastel, un coala de color blau també de xocolata blanca i un lleó són tres de les figures dissenyades per aquesta pastisseria, amb botiga al carrer de Flassaders, 44 i a l’avinguda de Pau Casals, 5. Totes tres mones estan a la venda per 68 €.
Les mones de Lluc Crusellas, també a Barcelona
Qui també dedica la col·lecció de Pasqua a les figures inspirades en animals és el mestre xocolater Lluc Crusellas. A Barcelona les seves mones estan a la venda a la llibreria gastronòmica Milhojas, de Montagud Editors, al carrer d’Enric Granados, 70. Crusellas ha dissenyat set figures íntegrament amb xocolata negra, amb llet i blanc en què apareixen granotes, conills, porcs, ànecs, esquirols, lleons i girafes. I un altre lloc on tastar les postres de Crusellas és el Mandarin Hotel, on farà una estada temporal amb postres a nou euros.
Les joguines de xocolata de L’Atelier
La pastisseria L’Atelier ens proposa aquest 2024 un viatge a la dècada dels 90 amb joguines analògiques: soldats amb armes inofensives, nines, peluixos i animalons formen part d’aquest univers sota el títol de Mascotas Playing. Mones fetes a mà d’edició limitada que s’emboliquen en caixes per obrir com si es tractés d’un regal de Reis. El preu d’aquestes mones, que es poden trobar tant a la botiga de Viladomat, 140 com a la de Doctor Fleming, 16, oscil·la entre els 55 i els 75 €.
Les mones sense gluten de Rayün Dulcería
Al carrer de Ros de Olano, 4, la Claudia i la Constanza elaboren dolços i pastissos amb farines i sucre ecològic i sense gluten a Rayün Dulcería. Ofereixen també opcions sense làctics o veganes. Pel que fa a les mones tenen el pastís de llimona amb massa sucrée de vainilla farcida de pasta d’ametlles, crema de llimona i merengue italià, el pastís Domo, un Devils Food Cake amb brioix de xocolata esponjós farcit de mousse de xocolata i cobert d’una ganache de xocolata. Es pot escollir també farcit de dolç de llet o melmelada de gerds. La tercera opció és el pastís Caprese, amb una base de farina d’ametlles i xocolata al 70 %.
Les mones veganes de La Besnèta
I per als qui busquen una opció 100 % vegana la pastisseria La Besnèta, al carrer de Torrijos, 37 ofereix diverses opcions de pastís amb ou de xocolata de diferents tamanys. El pastís pot ser de pastanaga, de xocolata, ‘red velvet’, tipus brownie o banana bread. En alguns casos es pot demanar que sigui baix en gluten. Els preus oscil·len entre els 38 i els 65 €.
El peix de concurs de La Colmena
A La Colmena hi ha moltes propostes, però aquest 2024 destaquem la mona amb què el pastisser Xavier Arévalo Muntané ha participat en el concurs de mones celebrat en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona. El mestre pastisser hi va presentar un peix de xocolata decorada fet amb xocolata amb llet, negra i blanca procedent del Vietnam, de comerç just i sostenible. El preu és de 60 €.
La millor mona de Pasqua tradicional 2024
Qui també va participar en el concurs de mones però en la categoria de mona de Pasqua tradicional i va sortir-ne guanyador és Daniel Jordà i l’equip de Panes Creativos. La mona tradicional es coneix amb el nom de Cristina i és una massa de brioix i ous durs. La tradició diu que ha de portar tants ous com anys tingui el fillol, fins a un màxim de 12. A Panes Creativos també tenen “colombas”, unes postres tradicionals a Itàlia en temps de Pasqua amb una textura i gust molt similar al panettone.
Les figures XXL de la pastisseria Canal
De les propostes que aquesta Pasqua fa la pastisseria Mervier Canal ens fixem en la figura de gran format d’os panda, que fa 57 cm d’alçària i està feta amb xocolata negra i blanca. Està a la venda per 340 €. També en format XXL hi ha un ou de mig metre de xocolata negre i detalls en blanc per 220 €.
Més de 100 models originals a la pastisseria Bocí
Amb més de 66 anys d’experiència la pastisseria Bocí ofereix més d’un centenar de models de mona originals entre les quals triar. La botiga està a la Via Augusta 112 i entre les propostes hi ha trens, avions i jocs com escacs, parxís o rèpliques en xocolata de dispositius electrònics.
Alvocats i hamburgueses de xocolata a La Cantonada Forn i Pastisseria
I una altra opció original artesanal i amb dissenys propis és la que proposa el forn i pastisseria La Cantonada. El mestre pastisser Carlos Garcia Plaza és l’autor d’aquestes propostes “modernes”. Fa 7 anys i mig que van obrir la botiga al carrer del Dos de Maig, 314.
Animalons de xocolata sense additius ni conservants a La Pastisseria
A La Pastisseria aquesta Pasqua proposen des d’adorables animals fins a acolorits personatges. En tots els casos són mones lliures d’additius i conservants per garantir una experiència dolça i alhora saludable. Hi trobem dinosaures, papagais, tigres i pingüins, entre d’altres. Estan a la venda a la botiga del carrer d’Aragó 228 per 50 € cadascuna.
Una mona per despertar vocacions científiques
Un any més el Gremi de Pastisseria de Barcelona i la Universitat de Barcelona han col·laborat per crear una versió de la mona científica Mia. Aquest 2024 ha tornat com a biòloga i vol reivindicar el paper de la dona en el món científic, a més d’incentivar la curiositat per la biologia. L’any passat era geòloga.
Una copa del món de xocolata negra a Sant Croi
Als fillols aficionats al futbol segur que els sorprendria una mona que recrea la copa del Mundial i que Sant Croi té en exclusiva. És una mona de xocolata negra farcida de grans de cacau i base de xocolata blanca. És una mona cent per cent artesanal i està inspirada en la copa que va aixecar Leo Messi el 2022 i que ha estat elaborada conjuntament pel pastisser argentí Martín de Luca i Albert Roca, un gran enamorat del Barça i de Messi. Fa 28 centímetres i es ven a un preu de 54 €.
L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom podria provenir de “munna”, terme àrab que significa ”provisió de la boca’. Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats.
Al segle XIX, es va començar a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys 30, amb el pastisser Lluís Santapau, es va estendre la tradició de modelar grans figures de xocolata i pastisseries de tot el país van començar a exposar les seves creacions als aparadors.