El millor pa de Sant Jordi 2021 de Catalunya es fa al Forn del Passeig, a Barcelona, situat al barri de Sant Andreu. Miquel Guich, un dels propietaris del Forn del Passeig, ha guanyat el primer premi de la quarta edició del concurs per triar el millor pa de Sant Jordi de Catalunya. El jutjat, format per professors de les escoles més importants del territori català, ha valorat una quarantena de peces. Totes havien de ser elaborades amb la mateixa recepta original d’Eduard Crespo, mestre flequer de la ciutat de Barcelona.

Els ingredients fonamentals que han de tenir tots els pans són nous, sobrassada i formatge emmental, i han de complir amb uns requisits específics de textura, format i fermentació. Precisament, entre els tres pans finalistes, el que segueix tots els paràmetres de manera més adequada segons el jurat és el de Miquel Guich. El flequer, que ja es va endur el primer premi al millor pa de pagès català el 2017, no s’esperava la victòria. 

Va ser una sorpresa que em diguessin que el meu quedava en primera posició. És un pa que està intentant entrar dins la tradició de la rosa i el llibre. Cada vegada se’n ven més.
Miquel Guich, flequer del Forn del Passeig

Cada vegada el pa de Sant Jordi genera més demanda i està guanyant importància dins de la tradició catalana, al costat de la rosa i el llibre. És un pa que només poden elaborar els forners artesans de Catalunya, a través de la recepta que Eduard Crespo va cedir al Gremi de Forners de Barcelona. Amb aquest tipus de concursos s’anima els forners a millorar cada cop més el producte, i així “reivindicar que la fleca cada vegada sigui més professional i més artesana” segons Guich. 

El concurs s’ha celebrat a l’Estació del Nord i ha estat organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics, amb el suport de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Catalunya.