Un quilòmetre recorregut equival a un quilo de menjar. Aquesta és la filosofia i l’objectiu del projecte Uno más uno, que avui ha començat el periodista Bernat López. Es tracta de fer la volta a Espanya amb una bicicleta BTT amb una durada aproximada de dos mesos i mig i amb la recollida d’aliments com a gran objectiu.

Quilòmetres a canvi d’aliments

La iniciativa té un objectiu únic i principal: recórrer tot Espanya amb bicicleta amb la missió que cada quilòmetre recorregut equivalgui a un quilo d’aliments que serà entregat al Banc dels Aliments de la ciutat on en Bernat acabi cadascuna de les etapes. La intenció és que el projecte Uno más uno acumuli un total de 5.000 quilòmetres. Segons el creador, “les conseqüències socials i econòmiques de la covid-19 a Espanya seran de gran impacte i es necessitarà la implicació de tothom per poder-les superar”.

Tots els aliments que es vagin recollint durant la travessa seran entregats a les diferents seus del Banc dels Aliments que hi ha per tot l’estat espanyol. De moment, i abans de fer les primeres pedalades, en Bernat ja ha recollit més de 1.000 quilos, una xifra que “gràcies als amics i coneguts m’ha fet molta il·lusió. Encara no haver començat i tenir aquesta xifra és una molt bona notícia”.

Uno más uno, recollida aliments

La ruta

El projecte Uno más uno, que ha començat a Barcelona, acabarà també a la capital catalana. La volta a l’estat espanyol la farà en el sentit oposat a les agulles del rellotge. La mitjana diària de quilòmetres serà entre 50 i 85, fet que representarà un viatge de dos mesos i mig aproximadament. L’entrega dels aliments es farà a Lleida, Saragossa, Logronyo, Vitòria, Bilbao, Santander, Gijón, la Corunya, Santiago de Compostel·la, Ponferrada, Zamora, Salamanca, Àvila, Madrid, Càceres, Sevilla, Màlaga, Granada, Almeria, Múrcia, València i Barcelona.

En les dues primeres etapes, de 160 quilòmetres, en Bernat tenia previst arribar fins a Lleida, però la situació de confinament que es viu a la capital lleidatana l’obligarà a fer canvis. De moment, la primera etapa la farà fins a Vilafranca del Penedès, per després arribar amb cotxe a la localitat aragonesa de Casp i, d’aquesta manera, no entrar a la comarca del Segrià.

La importància dels col·laboradors

Per poder tirar endavant el projecte, en Bernat compta amb la col·laboració i suport de diverses entitats com La Rústica Camper, que s’ha encarregat de condicionar una furgoneta perquè pugui ser habitable i acollir el Bernat i el seu pare, que serà qui l’acompanyarà durant tot el viatge. Altres entitats que hi participen són el Club de Futbol Alella, l’empresa de roba tècnica i esportiva Veskin i la botiga de bicicletes Fun Bikes.

Uno más uno, projecte solidari aliments

La primera entrega, a Saragossa

Sis dies després de sortir de Barcelona, en Bernat López ja ha arribat a Saragossa i ha fet la primera entrega al Banc d’aliments de la capital aragonesa. Han estat 165 quilos de menjar que seran repartits en els pròxims dies pels responsables del centre.

Camí de Bilbao

En Bernat ja ha deixat enrere terres aragoneses i ha posat rumb cap al País Basc. Després de passar per Logronyo, on ha entregat 180 quilos d’aliments i Vitòria, el ciclista català continua en direcció a Bilbao.

Entrega a Bilbao i cap a Cantàbria

Un cop ha arribat a la capital de Biscaia, en Bernat ha fet entrega de 88 quilos de menjar al Banc d’Aliments de Bilbao

Nova entrega a Santander

Després de fer una aturada per recaptar aliments al Palacete del Embarcadero, en Bernat López ha anat fins al Banc d’Aliments de Cantàbria on ha fet entregat de 12o quilos de menjar.

Uno mas uno a Santander

De Cantàbria cap a Astúries

Bernat López segueix fent camí i el seu projecte Uno más uno continua endavant. Després de deixar enrere Cantàbria ha arribat a Astúries. Paisatges increïbles. El projecte continuarà cap a Galícia.

Camí a Madrid

El total d’aliments recaptats per Bernat López suma gairebé suma 3.000 quilos. El ciclista es troba travessant Àvila mentre combat el difícil obstacle que suposa la calor. La seva propera parada és Madrid.

De la capital, cap a Extremadura

Un cop feta l’entrega a Madrid, en Bernat i la seva bicicleta han posat rumb cap a Càceres. Durant el trajecte ha hagut de suportar temperatures superiors als 38 graus. A més, l’aventurer solidari ha patit una caiguda sense conseqüències greus, unes rutes equivocades i l’atac massiu de mosquits. Malgrat tot, però, ha pogut aribar a Cpàceres i ha fet entregar de 300 quilograms de menjar al Banc d’Aliminets de la capital extremenya.