El Barcelona Triathlon és, des de fa uns anys, el més multitudinari de tot l’estat espanyol. El fet de combinar tres esports força diferents com la natació, el ciclisme i la cursa dona peu que la gent s’hi apunti. De fet, es converteix en una autèntica festa d’aquest esport complet, que cada vegada té més adeptes, tant a la ciutat com a la resta de l’estat. L’any passat van ser 3.600 els participants i aquest 2018 s’espera arribar gairebé als 4.000 per al dia 7 d’octubre, data prevista per a la prova. Aquest triatló de Barcelona és el quart pel que fa a participants de tot Europa, després de Londres, Hamburg i Leeds.

Barcelona triatlo 2017 bicicleta

Un triatló per a tots els gustos

El triatló és una prova que té diverses distàncies que permet adequar-se a les capacitats físiques de gaire tothom. Tot depenent de la preparació o la intenció dels esportistes es pot participar en diferents proves.

Triatló supersprint

És el germà petit del triatló, molt accessible per a qualsevol persona que estigui més o menys en forma. El recorregut nedant és de 350 metres, el de bici de 10 quilòmetres i la prova en ruta, de 2,5 quilòmetres. És una prova perfecta per iniciar-se en aquest món sense necessitat d’una preparació específica molt acurada. Gairebé un 12 % dels que hi participin ho faran en aquesta distància.

Triatló sprint

El següent pas per als atletes és el triatló sprint. Es tracta de doblar les distàncies del supersprint per una prova que comença a tenir una entitat específica molt concreta. La natació al mar té una distància de 750 metres, el recorregut de bicicleta és de 20 quilòmetres i la cursa, de 5 quilòmetres.  Un 35 % del total hi prendran part en aquesta distància.

Triatló olímpic

Tothom que s’inicia en el món del triatló té com a objectiu arribar a fer un triatló olímpic. És la prova reina d’aquest esport i tot un repte per a qualsevol esportista. Com a gestió d’esforços es pot arribar a comparar (gairebé) amb una marató. La distància de natació són 1.500 metres, 40 són els quilòmetres per recórrer amb la bicicleta i la cursa a peu és de 10 quilòmetres. Aquesta prova representa més del 50 % dels participants.

Un triatló per a cada atleta

Els participants que vulguin prendre part en el Barcelona Triathlon 2018 tenen moltes opcions de fer-ho, adaptant-se a les seves necessitats i gustos, a banda de poder triar la distància. S’hi pot participar de forma individual o per relleus, amb equips de dos o tres participants. Una de les novetats d’aquest 2018 és el relleu a la carta: el participant tria el segment que vol fer (natació, ciclisme o carrera a peu) i l’organització completa els equips. També es pot fer per parelles, una prova que fan juntes dues persones en tot moment.

Barcelona triatlo 2017 dona Marta Sánchez

El Barcelona Triathlon ha augmentat un 6 % la participació femenina fins arribar al 25 %

Participació femenina

L’edició de 2018 serà la que més participació femenina tingui, un 25 per cent. En només dos anys ha augmentat un 6 %. Per tant, si s’assoleix la xifra de 4.000 participants, unes 1.000 seran dones. L’organització ha fet servir diferents tàctiques a través de les xarxes socials per intentar augmentar aquesta participació.

Mireia Belmonte, Miguel Indurain i Abel Antón

Entre els prop de 4.000 participants hi haurà tres de renom, un per a cada disciplina esportiva. Són la nedadora Mireia Belmonte, l’exciclista Miguel Indurain i l’exatleta Abel Antón. Els tres formaran part de tres equips amb participants populars en un repte diferent i especial.