El Campionat del Món de pilota aterrarà a Barcelona aquest mes d’octubre, concretament del 14 al 20 d’octubre. Els millors pilotaris del planeta seran protagonistes d’un espectacle que arribarà per primera vegada a la ciutat. Després dels Jocs Olímpics del 1992, les instal·lacions de la Vall d’Hebron tornaran a ser l’epicentre del món de la pilota.

Qui hi participa?

En el XVIII Campionat del Món de pilota hi participen 14 països i més de 300 pilotaris, els millors del món. Les potències d’aquest esport són França i Espanya, però n’hi de països emergents, com Mèxic i l’Argentina. La classificació per a la fase final s’aconsegueix a través de les Copes del Món dels tres anys anteriors.

paisos participants campionat mon pilota barcelona 2018

14 països prendran part en el Campionat del Món de pilota de Barcelona

 

Quines modalitats hi ha?

En aquest campionat del món existeixen quatre modalitats diferents.

  • . Amb les modalitats de frontó i trinquet, individual i parelles. Només en categoria masculina.
  • Pala-paleta. Tres modalitats: paleta de cuir, paleta de goma (en frontó i trinquet) i pala curta (només frontó). L’única modalitat de pala-paleta que té categoria femenina és la de paleta de goma (en frontó i trinquet).
  • Cesta punta. Modalitat única i només en categoria masculina.
  • Frontenis. En categories masculina i femenina.
pilota mà
©Federación Española Pelota

La mà és una de les modalitats amb més variants de la pilota.

On es fa?

Els frontons olímpics de la Vall d’Hebron són el lloc triat per a la disputa del Mundial de pilota. És el mateix escenari que es va fer servir per als Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992. La remodelació que s’ha fet ha permès que Barcelona tingui una instal·lació de pilota de luxe. D’altra banda, els frontons de Bac de Roda, també són escenari del Campionat del Món de pilota, en la fase preliminar.

CEM olimpics frontons vall d'hebron barcelona

Vull anar de públic, com ho haig de fer?

El Centre Esportiu Municipal Olímpic de la Vall d’Hebron (passeig de la Vall d’Hebron, 166) és el recinte principal on es disputarà la major part del torneig de pilota. La parada de metro de la Línia 3 Montbau és la més propera, a menys de cinc minuts de les instal·lacions. De moment, s’han exhaurit les entrades per a les semifinals i finals del Mundial de pilota. Per a la resta de dies es poden comprar al web de l’esdeveniment.

Origen

La pilota és un esport amb una tradició eminentment de la zona d’influència d’Euskadi (el País Basc, Navarra i La Rioja), tot i que el naixement se situa a França al segle XIII. El primer campionat es va disputar a Sant Sebastià l’any 1952 i es va repetir amb una periodicitat de tres anys. A partir del 1962 va passar a fer-se cada quatre anys. Barcelona serà l’escenari del Campionat Mundial de pilota per primera vegada. És més, serà la primera ciutat de l’estat espanyol que organitzi un Mundial fora de l’àmbit del País Basc i Navarra.