Marc Roig

és un atleta català amb registres força destacats en el mig fons, però d’uns mesos ençà és més conegut per la seva vessant de fisioterapeuta d’Eliud Kipchoge, el plusmarquista mundial de marató i un dels millors atletes de la història. De fet, Roig viu actualment a Kènia i també hi treballa. Hi ha aconseguit equilibri entre feina, família i la seva afició per córrer.

Marc Roig entrenant a Kenia
Dan Vernon (NN Running Team)

Enamorat de Kènia

L’atleta de Sant Pol és un enamorat de Kènia des que va marxar a fer-hi un voluntariat l’any 2009. Allà va conèixer la Mercy, la que és ara la seva dona. Primer feia estades puntuals al país africà i ara ja hi resideix des de fa un temps. Marc Roig viu a Eldoret i pot entrenar-se amb atletes d’elit dels quals és fisioterapeuta: “Normalment a les hores de córrer, sobretot a les 6 del matí, ningú necessita un massatge, ningú necessita un tractament de fisioteràpia. La resta del dia puc estar disponible per a ells.” El ritme del país li permet també compaginar la vida familiar —té tres fills— amb la laboral.

Els atletes kenians

Per a Marc Roig, entrenar-se amb els atletes locals és tot un luxe. “Són molt amigables” i “sempre t’animen si no pots arribar al ritme que ells porten”. També ens destaca un dels secrets de la preparació dels millors corredors del món. “No fan entrenaments espectaculars. Si jo m’hi posés, podria fer el 70 o 80 % d’una sessió amb l’Eliud Kipchoge. El problema és que potser en tota una setmana gairebé no podria entrenar. I ells, com que no s’han entrenat al 100 % a l’endemà hi tornen, i a l’altre també”. I descansen molt, fan una vida molt tranquil·la, sense grans luxes, però molt adequada per a la preparació de curses de grans distàncies.

Marc Roig casa a Kenia

El futur de Marc Roig

De moment, Marc Roig vol continuar la seva vida a Eldoret i no es planteja marxar, tot i que ja ha pensat en tornar a Catalunya d’aquí a alguns anys, sempre que les condicions ho permetin. L’atleta continuarà amb la seva feina de fisioterapeuta i de llebre d’atletes femenines. De fet, Marc Roig va acompanyar Florence Kiplagat les dues vegades que va batre el rècord mundial de mitja marató a Barcelona, els anys 2014 i 2015. De moment, fa poc que ha creat una empresa, Inside Kenya, que ofereix allotjament i experiències esportives i turístiques al país africà. Caldrà veure què li espera en el futur, però la decisió que prengui serà una decisió de família. “Jo sóc kenià”, somriu orgullós.