Joan Esteva està vivint la pandèmia del coronavirus a més de 10.000 quilòmetres de casa seva
. La covid-19 l’ha agafat al comandament del Resources Capital, un equip de la Segona Divisió de la Lliga que hi ha a aquesta metròpoli asiàtica. Esteva és l’entrenador d’un equip que, tot just acabada la primera volta, era líder amb cinc punts d’avantatge respecte del segon quan tot va quedar suspès. Ara ha de conviure amb la mateixa incertesa que els equips de Barcelona. El neguit pel futur esportiu s’afegeix al que provoca el coronavirus.
Futur esportiu
L’exentrenador del Sant Andreu i l’Europa reconeix que no té clar què seria el més o menys just. El que sí que té clar és que el projecte del Resources Capital estava fet per pujar a la Premier League de Hong Kong. De fet, al mercat d’hivern, Joan Esteva va incorporar a l’equip dos vells coneguts de les aficions barcelonines: Felipe Sa, exjugador del Sant Andreu, i Carlos Tena, exjugador de l’Europa. Dos grans fitxatges que havien d’acabar de donar el plus a un equip que anava directe cap a l’ascens. El coronavirus, però, no els ha permès debutar.
Lligues aturades
A finals de gener, amb els primers casos de coronavirus, el govern va decidir suspendre la Segona Divisió. La Premier, en canvi, es va disputar algunes setmanes més a porta tancada. A Hong Kong, tots els camps de futbol són municipals i van decidir tancar-los tan bon punt va arribar la covid-19. Ara s’haurà de veure com acaba la competició. De moment, tot sembla indicar que no hi haurà descensos a Segona, fet que seria un fort cop per a l’equip de Joan Esteva. El tècnic, però, encara hi veu esperances. La crisi econòmica podria afectar alguns equips de la Premier i, en cas de descens, la plaça seria per al Resources Capital. Un ascens que marcarà el futur del tècnic. Esteva va signar per a dues temporades, però sense l’ascens, es replantejarà el seu futur.
Coronavirus a HK
La pandèmia del coronavirus s’ha viscut de manera molt diferent a Hong Kong que a Catalunya. El virus del SARS el 2003 va fer que la ciutat fos molt més cautelosa i tot s’ha controlat des del primer moment. Les autoritats van aïllar ràpidament els primers casos i tots els seus contactes. Això, afegit al fet que les mascaretes ja eren habituals abans de l’arribada de la covid-19, i a mesures de distanciament social i tancaments d’espais amb grans aforaments, ha fet que a Hong Kong el coronavirus hagi deixat només un miler de casos i quatre morts. El cert és que la primera onada de la pandèmia es va controlar ràpidament i de forma molt efectiva, però les autoritats van patir quan molta gent que vivia fora va decidir tornar. Les mesures es van intensificar i, finalment, tot ha estat un èxit, i és que la prevenció ha estat clau per al govern. Hong Kong ha fet 13.800 tests per cada milió d’habitants, un dels percentatges més elevats del planeta. A més a més, la ciutat ha hospitalitzat tots els positius i gent amb símptomes respiratoris i ha controlat els desplaçaments dels positius, amb multes i fins i tot la presó, si no fan l’aïllament.
Sense fases de desconfinament
Hong Kong està vivint el coronavirus de manera força diferent. No només per l’abast del virus, sinó perquè allà no hi ha fases de desconfinament. El govern va prohibir grans aforaments i no permet reunions de més de quatre persones, la qual cosa ha comportat que cinemes i estadis de futbol estiguin tancats però que, en canvi, hi hagi molta gent a les platges. Això sí, a tot arreu hi ha controls de temperatura, com per exemple als restaurants. El govern no els ha tancat, però n’ha limitat l’aforament al 50 % i, abans d’entrar-hi, et miren la temperatura. Prevenció i consciència, dos factors que han portat Hong Kong a ser un exemple de com lluitar contra el coronavirus.