El 30 de maig passat, el BOE publicava l’ordre per la qual les piscines cobertes dels clubs esportius podien obrir les portes en la fase 1 del desconfinament. Això sí, el seu ús només podia ser esportiu i, en cap cas, lúdic. Aquesta decisió, però, no inclou als clubs o entitats que estan en equipaments municipals, els CEM. L’Ajuntament de Barcelona no preveu obrir aquests espais (quan tinguin piscines cobertes) fins a la fase 3 de la desescalada pel coronavirus.

Equipaments municipals i els altres

La decisió del consistori de mantenir tancats els clubs i entitats esportives que gestionen equipaments municipals amb piscines cobertes, ha fet que a la ciutat es doni una situació curiosa. Mentre clubs com el Natació Barcelona o el CN Sant Andreu han pogut obrir les portes seguint tots els criteris i protocols de seguretat; d’altres com el Club Natació Atlètic-Barceloneta o el Club Natació Catalunya continuaran amb les portes tancades fins que la ciutat arribi a la fase 3 del desconfinament.

Obrir de mica en mica

Des dels clubs afectats demanen que l’Ajuntament valori la possibilitat d’obrir les instal·lacions de manera gradual. El gerent del CN Catalunya, Jordi Payà, afirma que “ens agradaria poder obrir, però és una decisió que no està a les nostres mans, ni potser a les de l’Ajuntament. És evident que la decisió ens perjudica. Voldríem, potser poder anar obrint alguns espais i de mica en mica tornar a la normalitat. Penseu que nosaltres a més de piscines tenim, per exemple, pàdel i alguns socis ens qüestionen com poden anar a fer-ho a un quilòmetre del club i no al propi club”.

En l’aspecte econòmic afirma que “és cert que no estem cobrant les quotes per decisió de l’Ajuntament i que aquest dèficit serà compartit entre ells i nosaltres, però també cal recordar que tenim unes altres despeses com poden ser el dels treballadors o consums fixes que tenim cada mes”.

Malgrat tot, el gerent de Cata es mostra optimista ja que “cada dia que passa ens trobem més a prop de la normalitat i que la gent pugui gaudir de les nostres instal·lacions”.

“Una instal·lació multiusos és més difícil d’obrir”

A les demandes dels clubs i entitats esportives afectades, l’Ajuntament els dona resposta. Ho fa la gerent de l’Institut Barcelona Esports (l’IBE), Susana Closa. Per a ella “el fet de tancar tot és més fàcil i al tornar obrir, el propi desconfinament fa que els protocols i la tornada sigui més reglada i amb més dificultats. En el nostre cas hem començat amb la pràctica a l’aire lliure i aquesta, progressivament, s’ha anat ampliant”.

Quant a la circumstància que alguns clubs de pàdel hagin pogut obrir i d’altres que també tenen espais per practicar aquest esport no ho puguin fer, la gerent de l’IBE considera que “”en aquells espais que no cal utilitzar els vestidors per la pròpia pràctica esportiva ja han obert. Però aquelles instal·lacions, com són els CEM amb piscines cobertes, cal obrir portes per poder accedir als altres espais i cal un procés més elaborat per poder donar un servei i una seguretat als nostres ciutadans”.

Des de l’IBE asseguren que un cop “tot torni a la normalitat” parlarem amb els clubs, entitats esportives i gestors d’instal·lacions per solucionar els aspectes econòmics que entenem que cal valorar i tenir molt present”.

Els missatges de les entitats

A través de les xarxes socials, els clubs i entitats afectades han enviat diversos missatges als seus associats. Volen transmetre la confiança que tenen en una tornada ràpida a la normalitat i en les millors condicions possibles.