Tot anava de cara al febrer, quan van escollir el pis entre els que hi havia disponibles. Xavier Villalba i Èric Corral estaven més a prop de convertir-se en uns veïns més de la promoció d’habitatges de lloguer per a joves construïda per l’Ajuntament dins d’una nau de la Fabra i Coats, a Sant Andreu. Només faltava signar el contracte i que els lliuressin les claus, però se’n van quedar sense pel coronavirus i el confinament. I l’espera continua.

L’última informació que va rebre la parella al març, per part de l’Institut Municipal de l’Habitatge, és que podrien entrar-hi a viure cap a l’abril. Però més tard, expliquen, els van dir que un decret d’alcaldia impedia completar l’adjudicació per l’estat d’alarma. “Si fos una cosa complicada, ho entendríem, però no cal que l’entrega de claus la facin en persona, les acceptem per correu”, al·lega el Xavier.

Una desena de pisos buits

I asseguren que no són els únics que es troben en aquesta situació. La majoria d’inquilins d’aquesta promoció de 41 habitatges públics van rebre les claus de mans de regidors municipals en un acte oficial al desembre. Però el Xavier i l’Èric expliquen que falten encara una desena d’habitatges per lliurar. Coneixen almenys una altra parella i una noia que n’estan pendents, com ells.

“Tenim uns pisos que fa més de mig any que estan buits i gent que està en situacions vulnerables també. És una llàstima i té una fàcil solució”, afegeixen. En el seu cas, la incertesa s’ha agreujat ara perquè se’ls està a punt d’acabar el contracte del pis on estan vivint. “Com que l’entrada al pis nou semblava imminent vam avisar el propietari”, indica l’Èric, “i ara ja no es pot renovar”. Per això reclamen que es resolgui la situació al més aviat possible.