La gimnàstica rítmica masculina no és una “rara avis”, tot i que és un esport que sempre s’ha associat a les dones. De fet, és una disciplina que, tot i que té campionats nacionals i internacionals, no forma part, per exemple, dels Jocs Olímpics ni dels Mundials oficials que organitza la federació internacional. Però la demanda per part de nois i joves és cada vegada més gran i, afortunadament, cada vegada es fan més passos de cara a normalitzar-la.

Gimnàstica rítmica masculina en edat escolar a Barcelona

No és habitual que els nens participin en competicions de gimnàstica rítmica a Barcelona, però tampoc no és una excepció. De fet, des de fa anys, clubs barcelonins promocionen que els nois preguin part en aquestes competicions. Gràcies al Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB) els nens sí que hi poden participar en igualtat de condicions que les noies, cosa que no passa, per exemple, en àmbit estatal. No és l’únic esport en què la perspectiva de gènere està present. D’altres, com el voleibol, també són habituals. El Consell intenta buscar la paritat, no només pel que fa al nombre de participants sinó també en la participació de nens o nenes en equips mixtos o en competicions en les quals només prenen part habitualment esportistes d’un sol sexe.

Gimnàstica rítmica masculina Barcelona CEEB

L’Aleix i el Marcel, dos exemples

Aleix Aldabo

és un nen que pren part en aquesta competició. S’entrena amb Sílvia Vidal, que fa anys que entrena, i ho fa a l’Escola Thau. L’Aleix s’adapta a la dinàmica de l’equip i n’és un més. L’Aleix vol ser actor i creu que la gimnàstica rítmica li permetrà evolucionar en la seva carrera. Marcel Balsells és, segons Zaira Muñoz, la seva entrenadora, “l’ànima de l’equip”. Forma part de l’Associació Esportiva les Corts-UBAE. Totes les noies se l’estimen molt i ell s’ho passa d’allò més bé amb la gimnàstica rítmica. Tots dos aconsellen a qualsevol nen que participi en les competicions de gimnàstica rítmica del Consell.