El Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB) té com a objectiu la paritat en la participació de les competicions que organitza. L’organisme barceloní engega una nova temporada amb una participació similar a la del curs passat. De fet, hi ha un descens molt poc significatiu en els esports d’equip d’un 0,7 % en la primera fase de la temporada. El Consell organitza una competició fins a finals d’any, i una altra que començarà a finals del mes de gener. En aquesta primera fase el futbol a 5 i el bàsquet són, amb diferència, els esports que més equips tenen, mentre que alguns tenen una participació força minsa, com és el cas de l’hoquei.

Nombre d’equips segons els esports

esport equips
futbol 5 890
bàsquet 530
voleibol 241
futbol 7 i 11 82
handbol 40
hoquei patins 20
hoquei sala 15
total 1.820

 

El CEEB busca la paritat

El CEEB sempre ha buscat que les participacions masculina i femenina siguin el més igualitàries possibles, tenint en compte que hi ha esports, tal com queda reflectit en l’estadística anterior, que són eminentment masculins, com és el cas del futbol. En canvi, el bàsquet i l’handbol permeten que el percentatge final no estigui gaire lluny d’aquesta paritat buscada i la diferència està en tan sols un 10 %. En aquest sentit, un dels objectius d’aquest curs és el “d’aconseguir més participació femenina en els equips col·lectius i masculina en els individuals”, segons Dani Vila, director del CEEB.

Percentatge de participació per sexes i esports

esport percentatge noies percentatge nois
bàsquet 53,61 % 46,39 %
futbol 7 i 11 3,09 % 96,91 %
futbol 5 7,31 % 92,69 %
handbol 12,15 % 87,85 %
voleibol 93,35 % 6,65 %
total 44,81 % 55,19 %

Nou repte, la sostenibilitat

Un dels nous reptes per a aquest curs és el de fer més sostenibles les competicions, tant des de la prèvia com durant la mateixa, amb l’eliminació del paper. En aquest cas, destaca Vila, “el paper de la nova app serà molt important”. L’aplicació permet que els tutors de joc pengin les actes dels partits de forma gairebé immediata i sense haver de fer servir el paper. “També volem eliminar el plàstic”, en una feina de conscienciació activa per als nens i nenes que formen part d’El Consell.